Karakas'ta pazartesi günü basın mensuplarına bir açıklama yapan Başsavcı Tarek William Saab, tüm şüphelilerin yargı makamlarıyla işbirliği yaptığını ve suikast planıyla ilgili detayları paylaştığını söyledi.

Saab, konuyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında içinde suikast planının da yer aldığı 5 ayrı komplonun açığa çıkarıldığını öne sürdü.

Venezuelalı başsavcı ayrıca sürgündeki 11 kişi hakkında da yakalama emri çıkarıldığını açıkladı.

Bu kişiler arasında insan hakları aktivisti Tamara Suju ve gazeteci Sebastiana Barraez de yer alıyor.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Suju, "Başsavcı, avukatların ve insan hakkı savunucularının çalışmalarını kriminalize etmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Saab'la birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Savunma Bakanı Padrino, konuyla ilgili soruşturmanın geçen yıl başladığını ancak ABD'yle yürütülen müzakereler nedeniyle gizli tutulduğunu öne sürdü.

Padrino suikast planıyla ilgili "aşırı sağı" suçlarken, CIA ve ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nin (DEA) de plana destek verdiğini iddia etti.

Venezuela hükümetinin suikast planıyla ilgili yayımladığı videoda muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun da gösterilmesi dikkat çekti.

Başsavcı Saab, konuyla ilgili başka gözaltıların da olabileceğini söyledi.

Sık sık ABD'nin, muhalefetin ve uyuşturucu çetelerinin kendisini devirmek istediğini öne süren Nicolas Maduro, 15 Ocak'ta partisinden milletvekillerine suikast planıyla ilgili bilgi vermiş ve mayıs-aralık periyodunda bazı hükümet yetkililerinin görevden alındığını açıklamıştı.

 

 

KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE