Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’ya kritik bir ziyarette bulunuyor. Bugün Lviv’de BM Genel Sekreteri Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile sürpriz bir zirvede bir araya gelecek Erdoğan’ın çantasında kritik dosyalar var. Cumhurbaşkanı Erdoğan savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana Rusya ve Ukrayna liderlerini Türkiye'nin ev sahipliğinde bir araya getirmenin yollarını arıyor.

TAHIL SEVKİYATI KONUSU

Söz konusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya Savaşı'nın diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacak.

KİEV’İN DEMİR TALEBİ 

Ambarlarındaki 20 milyon tondan fazla tahılı dünyaya Türkiye ve BM sayesinde ulaştırabilen Ukrayna, Ankara'dan tahıl koridorunun demir sevkiyatına sağlayacak biçimde genişletilmesini talep etmişti. Türkiye’nin öneri konusundaki görüşleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilk ağızdan bildirilecek.

UKRAYNA'NIN YENİDEN İMARI

24 Şubat başlayan savaşta Rusya, Ukrayna'nın altyapısını büyük ölçüde yok etti. Kiev yönetimi bu konuda uluslararası toplumdan destek beklerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu konuda yardım talep etmesi bekleniyor. Öte yandan 2023'te tekrar büyümeyi hedefleyen Ukrayna'nın yeniden inşasında Türk şirketleri de aktif rol almak istiyor. Geçtiğimiz ay İstanbul'da savunma, enerji, inşaat ve altyapı yatırımlarının yanı sıra tahıl konusunun da ele alındığı iki toplantı yapılmıştı.