Alman havayolu şirketi Lufthansa'da yer hizmetleri personelinin katılacağı kısa süreli bir grev nedeniyle 200 bin kadar yolcunun uçuşu iptal edilecek.

Verdi sendikasının 25 bin üyesinin yolcuların uçuşlarını aksatmayı amaçlayan ani grevi, 20 Şubat Salı günü Almanya yerel saatiyle 04.00'ten 21 Şubat Çarşamba günü 07.10'a kadar sürecek.

Grevin asıl etkileri Frankfurt ve Münih gibi kilit merkezlerde hissedilecek olsa da Berlin, Köln-Bonn, Düsseldorf, Hamburg ve Stuttgart'taki Lufthansa çalışanları da greve katılacak.

Lufthansa, yolcularını şöyle uyardı:

Grev nedeniyle, özellikle 20 Şubat'ta, Lufthansa havayolu uçuş programının sadece yaklaşık yüzde 10 ila 20'sinin gerçekleştirilebileceğini an itibarıyla varsayıyoruz.

Alman havayolu şirketi halihazırda günde yaklaşık 200 bin yolcu taşıyor. Salı günkü uçuşların etkilenmesinin yanı sıra çarşamba günkü kalkışların da "ilk dalgası" hedef alınıyor ve bu da çok daha fazla iptale yol açıyor.

İnğgiltere'deki havalimanlarındaki seferler de dahil salı günkü Frankfurt ve Münih'e gidiş ve geliş uçuşlarının büyük çoğunluğu iptal edildi.

Çarşamba günü Frankfurt'tan Londra'ya yapılacak ilk uçuş da iptal edildi.

Lufthansa yaptığı açıklamada şöyle belirtti:

Verdi grevi nedeniyle uçuş iptallerinden etkilenen yolcular e-posta veya Lufthansa uygulaması aracılığıyla bilgilendirilecektir. Misafirlerimize verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı üzgünüz.

AB Havayolu Yolcu Hakları kuralları uyarınca, yolcular mümkün olan en kısa sürede mevcut herhangi bir uçuşta yeniden rezervasyon yaptırma ve masrafları Lufthansa'ya ait olmak üzere gerektiğinde yemek ve konaklama sağlanması hakkına sahip.

Sendikayla havayolu arasındaki görüşmeler geçen hafta kesilmiş ve Verdi, üyelerinin yüzde 96'sının Lufthansa'nın son teklifini reddettiğini iddia etmişti.

Sendika, yer hizmetleri personelinin ücretlerinin diğer Lufthansa çalışanlarının gerisinde kaldığını ve rekor kârların elde edildiği bir dönemde havayolu şirketinin "çalışanlara korona pandemisinden kaynaklanan kayıp gelirin bir kısmını geri ödemesi" gerektiğini söylüyor. Sendika, "Büyük uçuş iptalleri ve gecikmeler yaşanması bekleniyor" uyarısında bulunuyor.

Verdi müzakerecisi Marvin Reschinsky şunları söyledi:

Grup, yıllık temel gelirleri 270 bin euroya kadar ulaşan pilotlarına çift haneli yüksek zamlar verirken, saatlik başlangıç ücretleri bazen 13 euro olan yer hizmetleri çalışanlarının son birkaç yıldaki fiyat artışlarını şirketin telafi etmesi bile beklenmiyor.

Bu açıkça toplum karşıtı bir durum.

Grevin ardından görüşmelerin çarşamba günü yeniden başlaması bekleniyor.