Lübnan'ın Trablusşam kentinde koronavirüs (Covid-19) önlemlerine karşı başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen gösterilerde halk ve polis arasında şiddetlenen çatışmalarda yüzlerce kişi yaralandı.

Lübnan'da başlayan eylemler kısa sürede hükümet karşıtı eylemlere dönüştü. Eylemler, Lübnan genelinde devam ederken ülkenin kuzeyindeki Trablusşam şehrine giderek şiddetleniyor. Trablusşam'daki gösterilerde eylemciler ve polis arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda tansiyon yükseldi. Çöp konteynırlarını ateşe veren göstericiler, yanan lastiklerle bazı yolları ulaşıma kapattı. Polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı görünürken, havaya ateş açtı.

ULUSLARARASSI AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA!

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Lübnan güvenlik güçlerinin ülkedeki barışçıl gösterileri bastırmak için Fransız silahlarını kullandığını duyurdu.

Af Örgütün yayımladığı raporda, Fransa'ya, uluslararası hukuka uygun kullanmayı taahhüt etmediği zaman Lübnan'a silah ihracatını askıya alma çağrısında bulunuldu.

Raporda UAÖ'ye bağlı Kriz Kanıtı Laboratuvarı ve Örgütün Dijital Doğrulama Kurumunun, Lübnan'da 2015 yılı ve Ekim 2019 yılında patlak veren gösterilere ait olduğu belirtilen 101 videonun gerçekliğini araştırdığı belirtildi.

Yayımlanan rapora göre, UAÖ Fransa temsilciliğinde görevli Emeric Elwyn, Paris'in senelerdir Lübnan güvenlik güçlerine "kanun uygulama ekipmanları" sağladığını ve bunların ciddi insan hakları ihlallerinde kullanıldığını söyledi.

Elwyn, Fransız silahlarının, göstericilere karşı kullanılması sonucu en az 1000 protestocunun yaralanması gibi "çirkin bir rol" oynadığını kaydetti.

Örgütün yetkilisi Elwyn ise, Lübnan'da barışçıl protestoculara karşı Fransa'da üretilenler dahil olmakla birlikte silahların yasa dışı kullanımına dair herhangi bir soruşturma açılmadığını ve hiçbir güvenlik mensubunun da adli makamlarca sorgulanmadığını vurgu yapıldı.

Raporda, Lübnan güvenlik güçlerinin ceza çekme korkusu olmaksızın hareket etmesi, işlenen ihlallerle alakalı tam hesap sorulmaması ve mağdurlara yeterli tazminat verilmemesi de kınandı.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın aktardığına göre, Paris'in Beyrut'a yaptığı askeri destek son beş senede yaklaşık yarım milyar dolara ulaştı.