Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan lodos akşam saatlerinde etkisini yitirdi. Fırtınanın denizdeki etkileri konuşulurken Kadıköy-Kartal sahilinin kıyısında lodosla birlikte karaya çıkan kırmızı algler görenleri şaşırttı.

Marmara Denizi'nde genellikle Aralık ayı ortasından sonra görülen kırmızı alg artışı, İstanbul'u etkisi altına alan lodosla birlikte kendini erken gösterdi.

İlaç ve kimya sanayinde kullanılan kırmızı alglerin bazı ülkelerde ekonomik değer olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay kıyıda biriken alglerin kontrollü şekilde toplanması gerektiğine dikkat çekti.

Millliyet'in haberine göre Prof. Dr. Albay, Dünyadaki en fazla miktarda agar agar (etken madde) elde edilen kırmızı alg türü Marmara Denizi'nde. Marmara Denizi'nde önemli biyomas (biyolojik kütle) değerine sahip Gracilaria ve Gelidium türleri ilaç ve kimya sanayinde değerlendirilebilir" açıklamasında bulundu.

AGAR NEDİR?

Kırmızı deniz alglerinden elde edilen agar, tek kimyasal madde olmayıp Agaroz ve Agaropektin polisakkaritlerinden oluşan bir polimer. Toz halinde bulunan agarın kalitesi, erime derecesi, rengi, çözünürlüğü gibi etmenlerle değişir. Ağırlığının 20 katı su çekebilen agar yemeklerde kıvam artırıcı olarak kullanılıyor.

KIRMIZI ALG NEDİR?

Kırmızı algler, Rhodophyta filumundaki protistler veya mikroskobik organizmalardır ve basit tek hücreli organizmalardan karmaşık, çok hücreli organizmalara kadar çeşitlilik gösterir. 6000'den fazla kırmızı alg türünden çoğu, şaşırtıcı olmayan bir şekilde kırmızı, kırmızımsı veya morumsu renktedir.

Tüm algler enerjilerini güneşten fotosentezden alırlar, ancak kırmızı algleri diğer alglerden ayıran bir şey, hücrelerinde kamçı olmamasıdır, hareket için kullanılan ve bazen duyusal bir işlev gören hücrelerden gelen uzun, kırbaç benzeri büyümeler. Yine şaşırtıcı bir şekilde, bitkiler gibi fotosentez için klorofil kullanmalarına ve bitki benzeri hücre duvarlarına sahip olmalarına rağmen teknik olarak bitki değildirler.

NERELERDE KULLANILIR?

Algler sanayinin hemen hemen her alanında kullanılmaktadır. Özellikle Uzak Doğu ve Güney Asya ülkelerinde besin maddesi olarak, ayrıca, tıp, eczacılık ile kozmetik sanayiinde, tarımda gübre yapımında geniş bir kullanım alanı olan algler, doğal olarak toplanmalarının yanısıra, kültürleri de yapılmakta ve denizlerde de karalar gibi ekilip biçilmektedir.

Algler, brom, iyot, organik asitler, monosakkaritler, polisakkaritler, agar, aljinik asit, steroller, proteinler ve vitaminler içermektedirler. Alglerden ilk olarak kozmetik sanayiinde renk maddesi olarak, Roma imparatorluğunda Virjil ve Heros zamanında yararlanılmıştır. Kırmızı algler gıda katkı maddesi olarak ve bilim laboratuvarlarında kültür ortamı olarak kullanılan jelatinimsi maddeler olan agarları üretmek için de kullanılır. Kırmızı algler kalsiyum açısından zengin olduğu için ilaç sanayii ve bazen vitamin takviyesinde kullanılır.