Stratejist Tuğba Özay, geçtiğimiz hafta iç piyasada ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri ForInvest Youtube kanalında yayınlanan Gündem: Yatırım Programı’nda değerlendirdi. Enflasyon raporu sunumunda öne çıkan mesajlara dikkat çeken Özay, tahvillerde satış görülse de önümüzdeki dönemde özellikle özel şirketlerin tahvillerine olan talebin artabileceğini kaydetti:

“2024 yılının ilk enflasyon raporu bilgilendirme toplantısı uzun zamandır hem yerli yatırımcıların hem yabancı yatırımcıların beklediği bir toplantıydı. 2024 yılında enflasyon beklentisi yüzde 36 olarak korundu; 2025 için de yüzde 14 tahmini yapıldı. Enflasyon tahmininde çok sık revizyon yapılması Merkez Bankası’na duyulan güvenin zedelenmesine neden olacak bir detay. Dolayısıyla tahminin revize edilmeme kısmını anlayabiliyoruz. Önümüzdeki döneme ilişkin yabancı kurumlardan ardı ardına faiz artırımı beklentileri gelirken; Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü riskler olmasına rağmen, enflasyon beklentisi güncellenmemekle birlikte faiz artışlarında nihai seviyeye ulaşıldığına dikkat çekti ve likidite sterilizasyonun devam edeceği yönünde açıklamalar yaptı. Piyasanın mı TCMB’ye yoksa TCMB’nin mi piyasaya yakınsayacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Merak edilen bir diğer soru ise ‘kredi kartlarına yeni bir düzenleme gelecek mi?’ Önümüzde seçim dönemi olduğunu dikkate aldığımızda kredi kartı ile ilgili düzenlemenin seçim sonrasına kalması yüksek ihtimal görünüyor ancak kredi kartı limitlerine mi, taksit sayılarına mı bir düzenleme gelecek henüz netleşmeyen detaylar arasında.

ŞİRKET TAHVİLLERİNE TALEBİN ARTTIĞINI GÖREBİLİRİZ

Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) düşüş 12 haftanın en düşük seviyesinde. Hem yabancı para mevduatlarına baktığımızda hem TL mevduatlara baktığımızda gerileme görüyoruz. Buradan çıkan paranın nereye yönlendirildiği de üzerine düşünülmesi gereken bir soru. Mevduat faizleri bu hafta itibarıyla yeniden yüzde 51 seviyelerine çıkmış durumda. Önümüzdeki likidite sıkılaştırıcı adımlarla birlikte bu seviyelerin daha da yükseldiğini görebiliriz. Fonlara baktığımızda son 4 aydır yabancının gelmekte olduğunu görüyoruz. Fonların yanında tahviller de ön plana çıkıyor. Geride bıraktığımız haftada tahvillerde satış var ama önümüzdeki dönemde özellikle özel şirketlerin tahvillerine olan talebin bir miktar arttığını görebiliriz.