Libya Savunma Bakanlığı ve Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Cenevre'deki 5+5 Ortak Askeri görüşmelerinde alınan ateşks kararıyla ilgili ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamalarda ateşkesin Türkiye ve Libya arasındaki askeri anlaşmalarda herhangi bir olumsuzluğa sebep olmayacağı belirtildi. Bu bağlamda, Türkiye ve Libya arasındaki işbirliğinin sürdürüleceği de duyuruldu.

Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Libya Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) öncülüğünü yaptığı Cenevre'deki Libya hükümetiyle Halife Hafter heyetleri arasındaki ateşkes anlaşmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Anlaşmanın Libya hükümeti müttefiki olan Türkiye ile yapılan askeri işbirliği anlaşmasını içinde barındırmadığına dikkat çeken Nemruş, Türkiye ile olan dayanışmanın güçlendirileceğini söyledi. Nemruş, "Ulusal Mutabakat Hükümeti Savunma Bakanlığı bünyesindeki eğitim okulları mensuplarının aldığı ve almaya devam edeceği eğitim programlarının devamlılığını vurguluyoruz." dedi.

GÜVENLİK VE ASKERİ ANLAŞMALARA ODAKLANILMALI

Nemruş, Hafter güçlerinin ateşkesi bozabilme ihtimalinin olduğunu söyleyerek, güvenlik ve askeri eğitim alanlarındaki anlaşmaların normal zamana oranla çok daha önemli olduğunu ve bu noktalara yoğunlaşılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Libya'ya barışı getirmenin faydalarından en önemlisinin sağlam temeller üstüne kurulmuş bir Libya ordusu kurmak olduğunu söyleyen Nemruş, ayrıca gücünü genç nesilden alan ulusal bir doktrin oluşturmanın da önemine dikkat çekti.