Özellikle İngiltereli bilim insanlarının son çalışması herkesi şaşırttı. Bilim insanları taze etin işlenmiş etten daha fazla bağırsak kanseri riski oluşturduğunun altını çizdi. Taze ettin vücut tarafından enzimlenmesi ise oldukça güç bir durum olduğunu vurgulayan bilim insanları taze etin bağırsaklarda gıda atığına neden olabileceğini hatırlattı. 

Bilim insanları taze et yeme konusunda bazı uyarılarda bulundu. Hayvan vücudunda aktif olarak bulunan bazı bakteri ve virüs çeşitlerinin insan vücuduna girince mutasyona uğradıkları bu yüzden farklı hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden etin ya tam dinlenmesi ya da daha ince bir halde ateşte pişirilmesi tavsiye edilir. 

Ancak bilim insanları protein bakımından zengin olan ve vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayan kırmızı etini dinlendirerek tüketilmesini öneriyor. 

EN AZ 5 SAAT BEKLETİLMELİ

Hemen tüketildiğinde sadece virüs ve bakteri değil ayrıca yüksek oranda kan olacağından et mide ve bağırsaklara yapışır. Bu da sindirimin işlevselliğine zarar verir. 

İngiltere Kamu Sağlığı Enstitüsü Baş Diyetisyeni Profesör Louis Levy bu konu da ciddi uyarılarda bulunarak taze etin en az 5 saat bekletilmesi gerektiğini hatırlattı. Diğer türlü riskli hastalıklara yol açacağını belirten Levy'nin aksine bazı uzmanlar ise taze etin büyük bir zararı olmadığını belirtti. 

Ancak azami ölçüde herhangi bir risk taşımaması adına etin bekletilmesi, daha ince kesilmesi ve iyice dövüldükten sonra pişirilmesi sağlık açısından daha faydalıdır.