Kurban Bayramı vesilesi ile artacak olan kırmızı et ve sakatat tüketimi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. İbadet amaçlı kesilip dağıtılan kurban etini kronik hastalığı olanlar tüketmeden uzmanlarına danışması gerekir. Demir eksikliğinde kalsiyuma kadar vücudun birçok ihtiyacını gideren sakatat ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde ise bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir. İyi temizlenmemiş sakatattan veya tam pişmemiş etten bulaşma riski oldukça fazladır. Uzmanlar bu yüzden alınacak olan hayvanların hastalıklı olup olmamalarına bakılmasının önemini hatırlatıyor. Kesildikten sonra da sağlıklı ortamlarda iyi dezenfekte edip tüketilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Özellikle kesildikten hemen sonra etin tüketilmemesini tavsiye eden uzmanlar, bu süreçte ette birtakım bakterilerin olabileceğini hatırlattı. Ayrıca kronik hastalığı olanların bu süreçte daha dikkatli olması gerekir. 

Ayrıca hayvanlardan insanlara geçebilen tüberküloz, bruselloz, şarbon, salmonelloz, leptospiroz, kampiylobakteriyoz, listeriyoz, yersiniyoz, toksoplazmoz, kuduz, deli dana hastalığı, Q‐humması, sistiserkoz, kist hydatik, askariazis, teniazis, kriptosporidoz, trişinelloz ve sarcosporidoz gibi rahatsızlıklara neden olan virüsler vardır.

KURBAN BAYRAMINDA ARTAN HASTALIKLAR NELERDİR?

- Kötü kolesterole bağlı artan kalp ve damar tıkanıklığı hastalıkları

- Aşırı tüketilen et bağırsak florasını azaltır.

- Midenin öğütülme işlemini uzatarak mide kası ve duvarının deforme olmasına neden olur. 

- Tam pişmeyen etten bulaşma ihtimali olan bruselloz ve tüberküloz gibi virüslerin vücuda yerleşme riski artar. Böylece eklem ve kas hastalıklarının yaşanma riski artar.

- Fazla tüketilen hayvansal yağ, vücudun yağ kitle oranını artırarak kilo alma ve bölgesel kalıcı yağlara zemin hazırlar.

- Sinirleri deforme ederek vücudun kontrol mekanizmasının sağlıklı çalışmasının önüne geçer. 

- Felç, yüksek tansiyon ve inme gibi rahatsızlıkların yaşanma oranını artırır.