'Göller Yöresi' olarak bilinen bölgede su seviyesinin kuraklık sebebiyle düşüşü, 1984 ve 2020 seneleri arasında çekilen uydu fotoğraflarıyla belgelendi.

Türkiye'de son senelerde yükselen kuraklık sebebiyle su kaynaklarında ve göllerdeki su seviyesinde gözle görülür azalma yaşanıyor. Ülkede çoğu göldeki su seviyesi düşerken, bazıları ise tamamiyle kurudu. Bu değişim, son 36 senelik uydu fotoğraflarıyla tespit edildi. Fotoğrafların Google Earth tarafından time lapse özelliği ile birleştirilmesi neticesi ortaya çıkan videoda, 1984 ile 2020 seneleri arasında göllerdeki su çekilmesi ve kurumalar görüldü. Akdeniz'de 'Göller Yöresi' olarak bilinen bölgedeki Burdur, Eber, Akşehir, Işıklı Gölü ve Acıgöl'de su çekilmesi, uydu fotoğraflarıyla belgelendi. 36 senelik fotoğraflarda Burdur Gölü'nün bir bölümünün, Eber ve Işıklı Gölü'nün çevresinin, Acıgöl'ün ise kuruyan bölümlerin tarla olarak kullanıldığı görüldü. Akşehir Gölü'nün ise 36 sene içerisinde nerdeyse kuruma noktasına geldiği fotoğraflarla meydana çıktı.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Merdun, su kaynaklarındaki değişimin ana nedeninin, kuraklık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Merdun, "Kuraklığın arkasındaki asıl neden ise küresel ısınma ve iklim değişikliği. Genellikle Akdeniz ülkelerinde küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisinin çok daha ciddi olacağı dile getiriliyor. Bu hal kuşkusuz korkutucu. Türkiye su zengini bir ülke değil. Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına en az 3 bin 600 metreküp su kullanımı olması gerekiyor. Türkiye'de bu rakam 1000 metreküp civarında" diye konuştu.

Kuraklık sebebiyle göllerin kaybedilebileceğini de dile getiren Prof. Dr. Merdun, "Doğal iklimin etkilerinin beraberinde insan etkeni döneme girince çok ciddi problemlere neden oluyor. Yüzey sularının çok hoyratça kullanılması, yer altı sularının çok düzensiz çekilmesi bunların başında yer alıyor. Dolayısıyla yer üstü ve yer altı sularının bilinçsizce kullanılması neticesi bu kuraklık çok daha süratli ve şiddetli duruma gelecek" şeklinde konuştu.