Bu sene sonbahar aylarında yeteri kadar yağış olmaması sebebiyle İstanbul barajlarındaki suyun her geçen gün daha fazla azaldığı görüldü. İSKİ tarafından derlenen veriler doğrultusunda, İstanbul'da bulunan barajların doluluk oranının son 10 yıl içindeki en düşük seviyelere kadar gerilediği ifade edildi. Bu doğrultuda İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 21.65 oranında ölçüldü.

YAĞMURUN BARAJLARA PEK FAYDASI OLMADI

Prof. Dr. Hüseyin Toros ise kuraklık uyarısında bulundu. Son üç gündür yağışlı bir havanın Arşimet göstermesinin barajları besleyemediğini belirten Toros, yağan yağmurun 3 milimetre civarında olması sebebiyle yalnızca su tüketimindeki hızlı azalışı bir nebze olsun durdurabildiğine dikkat çekti.

VARSA KAÇAK VE KAYIPLAR TESPİT EDİLMEDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros,  barajlardaki su seviyesinin çok kritik bir düzeye kadar düştüğünü ifade etti. Kuraklığın önüne geçilebilmesi için öncelikli olarak barajlardaki suyun son kullanıcıya kadar ulaşırken geçen süre zarfındaki kaçak ve kayıpların varsa tespitinin yapılması gerektiğini söyleyen Toros, Türkiye'nin barajlarındaki suyun doğal yağış ve kar yağışı ile sağlandığını belirtti.

BARAJLARI BESLEMEYE YETMEDİ

Barajlardaki havzalarında olmaya başlaması için yağışların devam etmesi gerektiğini söyleyen Toros, tahminlere bakıldığında geçtiğimiz sonbahar mevsiminde Türkiye'nin kuraklıkla karşı karşıya kaldığını belirtti. Aralık ayının ortasında olmamıza rağmen halen yeterli yağış alınmadığının altını çizen Toros, 3 gün boyunca yağan yağmurun yaklaşık 3 milimetre civarında olduğunu, bunun da barajları beslemeye yetmediğini söyledi.

BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ DÜŞMEYE DEVAM EDECEK

Kritik seviyeleri gören barajların tahminine göre Aralık ayının sonuna kadar boşalarak düşmeye devam edeceğini belirten Toros, atmosferik model sonuçlarına bakıldığında önemli bir yağışın da beklenmediğinin altını çizdi. Aralık ayında yeteri kadar yağış olmamasından ötürü doluluk oranlarının yüzde 21'in bile altına düşebileceğini söyleyen Toros, bu yıl kutupların son derece sıcak olması sebebiyle sıcaklığın ülkemize yansıdığını, Türkiye'nin de bu sebeple normalin üzerinde, çok sıcak bir yaz mevsimi geçirdiğini söyledi.