Ukrayna'yla bilgi savaşı devam eden Rus dezenformasyon ağı, Britanya Kraliyet Ailesi hakkında bir dizi yanlış iddiada bulundu.

Kremlin propagandacılarının ortaya attığı ve sahte haber sitelerinde dolaşan yanlış iddialar arasında, Kral Charles'ın kraliyet malikanesi Highgrove Konutu'nu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye 20 milyon sterline (yaklaşık 810 milyon TL) sattığı haberi yer alıyor

Bu tuhaf haber ilk olarak kendisinin uydurma satışın arkasındaki emlakçı olduğunu iddia eden birinin yer aldığı YouTube videosunda ortaya atılmıştı. Ancak The Times'a konuşan güvenlik uzmanları, Sam Murphy adlı karakterin yapay zeka tarafından yaratılmış gibi göründüğünü belirtmişti.

Daha sonra Britanya merkezli sahte bir yayın organı haberi yaydı ve ardından eski adıyla Twitter olan X'te bir dizi İngiliz, Fransız, Alman ve İtalyan bot hesaplar bunu dolaşıma soktu.

The London Crier adlı internet sitesi, Charles'ın eski uşağı Grant Harrold'la yapıldığı iddia edilen röportajı içeren bir makale yayımladı. Haberde Harrold'ın Highgrove'un satışının Zelenski'nin eşi Olena aracılığıyla 29 Şubat'ta gerçekleştirildiğini ve kraliyet konutundaki personelin işine son verildiğini doğruladığı iddia ediliyor.

Hatta resmi Rus Büyükelçilik hesabı bile bu sahte haberi X'te binlerce takipçisiyle paylaştı.

Ancak artık kraliyet yorumcusu olan Harrold, The Times 'a verdiği röportajda hikayenin ve dayandırıldığı iddia edilen röportajın tamamen uydurma olduğunu söyledi. Harrold'ın sözcüsü şöyle dedi:

Bu hikaye tamamen yanlış. Grant bu konuda hiçbir yorum yapmadı. Ortada gerçekleşmiş bir röportaj yok.

Hatta Kiev, Zelenski çiftinin Ukrayna savaşından maddi çıkar sağladığını ima eden ve herhangi bir gerçekliğe dayanmayan diğer girişimlerle benzerlikler taşıyan Highgrove hikayesinin yanlış olduğunu kamuoyu önünde kanıtlamak zorunda kaldı.

Ukrayna devlet medyası şöyle bildirdi:

Bu uydurma bir haber. Britanya medyasında Zelenski'nin Highgrove malikanesini satın aldığına dair hiçbir bilgi yok ve bu konuyla ilgili resmi açıklama da yapılmadı.

Monarşiyle ilgili haberlerin manşetleri ele geçirdiği bir dönemde gelen bu haber, Rus propagandasının Britanya Kraliyet Ailesi'ni hedef aldığı bir dizi girişimin sonuncusu oldu.