İngiliz ve Norveçli bilim insanlarının yaptığı çalışmada, Çin'in koronavirüsü Vuhan'daki bir laboratuvarda ürettiği ve izlerini gizlemeye çalıştığı öne sürüldü.

İngiliz ve Norveçli bilim insanlarının yaptığı çalışma, virüsün insan yapımı olduğu tartışmalarını tekrardan gündeme getirdi. Çin'in, koronavirüsü "laboratuvarda ürettiği ve izlerini gizlemeye çalıştığı" iddia etti.

KÖKENİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) dünya çapında can almaya devam ederken, virüsün meydana çıkışı ile alakalı iddialarda sık sık dile getiriliyor.

İngiliz Daily Mail gazetesi, İngiliz Profesör Angus Dalgleish ve Norveçli Bilim İnsanı Doktor Birger Sorensen'in şimdilik yayımlanmamış çalışmalarına ulaştı.

Habere göre, çalışmada Çin'in, koronavirüsü Vuhan'daki bir laboratuvarda ürettiği ve izlerini "tersine mühendislik" yaparak gizlediği ifade edildi.

DOĞAL YOLLARLA EVRİLDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Çinli bilim insanlarının virüsü laboratuvarda oluşturdukları, sonrasında yarasalardan doğal yöntemlerle evrimleşmiş gibi gösterdikleri iddia edildi.

Çalışmada ortaya konulan iddialar, "Verinin Çin laboratuvarlarında kasten yok edilmesi, örtbas edilmesi ya da bozulması" suçlamalarını da içeriyor.

BİLİM İNSANLARI SUSTURULDU

Haberde, Çin'de virüs ile alakalı değerlendirmelerde bulunan bilim insanlarının ise susturulduğu bilgisi yer alıyor.

Çalışmayı kaleme alan Dalgleish ve Sorensen, geride bıraktığımız sene bir aşı geliştirmeye çalışırken, virüste sadece üstünde oynama yapılması durumunda meydana gelebilecek "özgün izlere" rastladıklarını açıkladı.

LABORATUVAR İHTİMALİNİN ÜZERİ ÖRTÜLMÜŞTÜ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Çin'in ortak çalışmasıyla, koronavirüsün kökenine dair mart sonunda açıklanan raporda, virüsün yarasalardan insanlara başka bir hayvan yolu ile bulaştığı kaydedilmişti.

Raporda, virüsün laboratuvardan çıkma olsılığı ise "en düşük ihtimal" olarak gösterilmişti.