Koronavirüsün laboratuvarda sızdığı iddialarının sonrası virüsün ilk görüldüğü şahıs için de çok konuşulacak bir iddia geldi. Araştırmacılar 'sıfırıncı hasta' olarak tabir edilen şahsı belirlediklerini duyurdu.

2019'un sün günlerinde hayatımıza giren Koronavirüs (Kovid-19) son zamanlarda yeniden laboratuvar sızıntısı iddiaları ile gündemde.Dünya çapında 3.5 milyondan çok insanın hayatına mal olan virüs ile alakalı çok konuşulacak bir iddia daha geldi.

İLK HASTA BULUNDU

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, bilim insanları, koronavirüse yakalanan ilk şahıs olabilecek bir aday belirlemeyi başardı. Araştırmacılar 'sıfırıncı hasta' olarak tabir edilen şahsı belirlediklerini duyurdu.Bu şahsın 61 yaşında Çinli bir kadın olduğu, ve hastalığın bulgularını kasım ayında yani resmi vakalarda haftalar evvel gösterdiği belirlendi.

Çin şimdiye kadar 8 Aralık'ı 'en erken başlangıçlı vaka' tarihi olarak Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bildirmişti.Araştırmayı yapan ekip adına açıklamalarda yapan veri bilimcisi Gilles Demaneuf şu ifadeleri kullandı;'Resmi ilk davadan aşağı yukarı bir ay evvel Kovid-19 bulguları gösteren bir şüpheli vakanın tam adını, yaşını ve adresini belirleyebildik.'

ÇİN'İN HATASI İLE DEŞİFRE OLDU

İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, araştırmacılar 'sıfırıncı hasta'yı Çinli yetkililerin yaptığı bir hata ardından bulabildi. İddiaya göre, hastanın Zhuodaoquan Caddesi'nde yaşadığını gösteren bir Çin tıp dergisine hata sonucu ekran görüntüsü gönderildi.

Söz konusu cadde, Wuhan'ın merkezi test laboratuvarlarına ve virüsün şehrin 11 milyon nüfusu arasında yayılmasında çok mühim bir rol oynadığı düşünülen metro ağına yakın olması dikkatlerden kaçmadı.Ancak söz konusu iddia ne araştırma ekibi ne de Çin yönetimi tarafından kabul edilmedi.