Pandemi sonrası hastanelerde artan diş ve diş eti hastalıklarına dair Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Katiboğlu, bilgi verdi. Ağız ve diş sağlığında hastalıkların bu denli artmasını pandemi sürecindeki düzensiz hayat şartlarının yanı sıra koronavirüsün bıraktığı hasara bağladı.

Özellikle koronavirüse bağlı ortaya çıkan kemik erimesi vakalarının diş sağlığını da olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Ülke genelinde de dünyaya oranla diş fırçalamanın düşük olduğunu hatırlatan Katiboğlu, bununda ağız ve diş sağlığını tetiklediğini söyledi.

Ayrıca pandemide uzun süreli kapanma, hastalığa dair bilginin olmaması durumunda ağız ve diş sağlığının ihmal edildiğini de hatırlattı. Bunun da pandemi sonrası bu kadar vaka artışı olduğunu belirtti. 

'DOKU VE ORGANLARIN ETKİLENMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

"Kovid-19 gibi insan sağlığını pandemi düzeyinde etkileyen ve vücuda giriş yolunun doğrudan ilişkili olduğu, epitel döşeli bir ortamın ve bu ortamda bulunan doku ve organların etkilenmemesi mümkün değildir.  Konu ile ilgili bilimsel ortamı oluşturacak çalışmalar devam ediyor olsa da bu süreçte ağız diş sağlığının azami korunması gerektiği açıktır. Maalesef diş fırçası ya da macunu kullanımının Avrupa ülkeleri ortalamasının çok altında olduğu ülkemizde, sorunu çok basite indirgeyerek, ağız diş ve dişeti sağlığını korumanın yanında,  en azından virüsü ortamdan uzaklaştırmak ya da dilüe etmek adına, diş fırçalama ve oral nazal antiseptik kullanımının öneminin altını bir kez daha çizmekte fayda olacaktır."