Donald Trump, ilk büyük seçim sınavının arifesinde yaptığı cüretkar mitinginde seçmenleri "köpek gibi hasta" olsalar bile Iowa önseçimine katılmaya çağırdı.

Eski Başkan, seçmenler oy kullandıktan kısa bir süre sonra "hayatlarını kaybetseler" bile ölümün "buna değeceğini" söyledi ve kayınvalidesinin cenazesine katılabilmesi için hukuk davasının ertelenmesini reddeden New York yargıcını bir kez daha ağır bir şekilde eleştirdi.

Trump'ın bu sözleri pazar günü öğleden sonra Indianola'da yüz yüze gerçekleşen miting sırasında geldi. Trump daha önce Iowa'da planlanan diğer etkinlikleri eyaletteki kötü hava koşulları nedeniyle tele-mitinglerle değiştirmek zorunda kalmıştı.

 

Diğer yandan Trump, toplananlara "Tanrı'ya dua etmelerini" söyledi ve daha sonra Yargıç Kaplan'ı "ülkedeki en kötü yargıç" diye tanımlarken sözlerini karıştırdığı görüldü.

Sosyal medya platformu Truth Social'da daha önce yaptığı açıklamaları ve paylaşımları yineleyerek şunları söyledi:

Eşimin içi ve dışı muazzam güzellikte bir kadın olan annesi…daha yeni hayatını kaybetti.

Karım bu yüzden çok yıkıldı. Benim de sahte bir davam var, tamamen sahte bir dava. Yargıca, bana çok yakın olan kayınvalidemin cenazesi için bir gün izin alıp alamayacağımı sorduk. O da 'Hayır' dedi.

Trump sözlerine şöyle devam etti:

Bunlar hayvan. Bunu hayal edebiliyor musunuz? ...Hayır dedi, bir gün izin alamıyoruz. Bunlar kötüler. Bunlar radikal solcu deliler ve bana zarar vermek istiyorlar, bunun sandıkta beni etkileyeceğini ve böylece seçimi kazanabileceklerini düşünüyorlar.

İnsanların buna kanacağını sanmıyorum. Ama bir düşünün... Eşim çok özel bir kadın olan annesinin cenazesinde duracaktı... Orada tek başına durması gerekiyordu.

Trump "öyle ya da böyle" cenazede olacağına söz verdi.

Cumartesi günü NBC News/Des Moines Register/Mediacom tarafından yapılan son ankete göre Trump, Iowa'da oyların yüzde 48'ini alırken, Haley yüzde 20 ve DeSantis yüzde 16 oy aldı.

Anketteki rakamlar, cumartesi günü itibarıyla Trump'ı yüzde 51,3'te gösteren ulusal anket sitesi FiveThirtyEight'in rakamlarıyla örtüşüyor.