Ermenistan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan'ın müzakereleri tıkadığını, hatta Türkiye'yi doğrudan olarak savaşa dahil etmek için uğraştığını, fakat bu konuda başarısız olduğunu aktardı.

Azerbaycan, 27 Eylül 2020 tarihinde seferberlik ilan ederek, saldırıya geçen Ermenistan'a karşılık verdi. 30 yıl boyunca hasretini çektiği Dağlık Karabağ'ı Ermenistan işgalinden kurtarmak için savaşa girişen Azerbaycan ordusu, Ermeni ordusunu büyük bozguna uğrattı.

ORDUYA BÜYÜK ZAYİAT VERİLDİ

Savaş boyunca Türkiye, kardeş ülke Azerbaycan'ın yanında durarak destek verdi. TB2 Bayraktar SİHA ve İHA'ları Azerbaycan ordusuna teslim eden Türkiye'nin savaşın gidişatına yön vermesi, tüm dünyanın ilgisini çekti. Azerbaycan'ın kazandığı zaferde Türkiye'nin de payı oldukça büyüktü.

AZERBAYCAN, KARABAĞ'DAKİ KRİTİK NOKTALARI ALDI

Türk SİHA ve İHA'ların sağladığı desteği de arkasına alan Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da yer alan kritik noktaları teker teker ele geçirdi. Çok sayıda yerleşim yeri, köy, kasaba ve merkez, Ermenistan işgalinden arındırıldı.

Ermenistan, ateşkesi imzalamaya mecbur kaldı

Çok ağır kayıplar veren Ermenistan'ın ordusunun yüzde 80 oranında yok edildiği belirtildi. Ermenistan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ise, adeta itiraf niteliğinde bir açıklamada bulundu.

TÜRKİYE'Yİ SAVAŞA SOKMAYA ÇALIŞTIK, BAŞARISIZ OLDUK

Koçaryan'ın açıklamalarına göre, Ermeni yöneticiler, savaşın başlamasına adına bütün imkanları sundu ve müzakereler tıkandı. Ermenilerin, Türkiye'yi direkt olarak savaşa dahil etmek için uğraştıklarını, fakat başarısız olduklarını itiraf eden Koçaryan, "Ermenistan, yaptıklarından ötürü Azerbaycan'a uluslararası anlamda meşrutiyet kazandırmış oldu." ifadelerini kullandı.