Yeni tip koronavirüse (kovid-19) karşı geliştirilen aşının öncelikli olarak iktidara yakın kimselere yapılacağına ve vatandaş sınıfına göre ayrım yapılacağına ilişkin söylemlerle vatandaşın kafasını bulandırıp algı operasyonu yapmaya çalışan bir takım kimselere karşılık Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet Gazetesi'nden Abdulkadir Selvi ile bir araya gelerek söz konusu  iddiaları boşa çıkardı.

AŞILAMA SÜRECİ HAKKINDA ALGI OPERASYONU

Bakan Koca, aşılama sürecinde vatandaşlar arasında ayrım yapılacağına dair algı operasyonlarına karşılık olarak, böyle bir ayrımın hiçbir koşulda söz konusu olmayacağını vurgulayarak Bilim Kurulu tarafından verilen önerilere göre hareket ettiklerinin bir kez daha altını çizdi. Yaptığı açıklamada, Bilim Kurulu'nun belirlediği stratejiyi de açıklamış olduğunu beyan eden Koca, koronavirüsü aşısının vatandaşın hastalık durumuna, yaşına ve riskine göre yapılacağını söyledi.

AŞILAR 2 HAFTA BOYUNCA İNCELENECEK

Aşıların öncelikli olarak asgari 14 gün boyunca Titck ve Halk Sağlığı bünyesindeki laboratuvarlarda inceleme sürecine tabi olacağını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıların hangi firma tarafından üretildiğine bakılmaksızın, eczanelerde satılabilirliği de dahil olacak şekilde, aşıların bir defaya mahsus değil, gelen her partisinde ayrı ayrı 14 günlük süreçlerle incelemelerde bulunduktan sonra, şayet uygunsa aşıların kullanımına izin verileceğini ve söz konusu tetkiklerin yapılmadan aşıların uygulanmayacağını beyan etti.

Aşılar depolarda hazır bir şekilde bekletiliyor

Bakan Koca, 11 Aralık 2020 tarihinden sonra geleceğini belirttiği aşıların halihazırda depolarda hazır olarak beklediğini söyledi. Çin devletinin aşıya onay verdiğinin altını çizen Bakan Koca, bu doğrultudaki prosedürlerin birkaç gün süreceğini söyledi. İlk partide toplam 3 milyon doz aşı olduğunu söyleyen Bakan Koca, aşıların 14 günlük inceleme sonrasında, muhtemelen Aralık ayı sonunda veya 2021 yılının ilk haftasında aşılama uygulamasına geçileceğini söyledi.