Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Terör Suçları Soruşturma Bürosunun hazırladığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine iletilen iddianame, 27'si tutuklu, 6'sı adli kontrol şartı, 75'i yakalamalı olmak ile birlikte 108 şüphelinin olduğu öğrenildi.

İddianamede, 2 000 676 mağdur müştekinin bulunduğu belirtili.

Terleyen HDP'li Demirtaş

Hazırlanan İddianamede bütün şüpheliler için, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma", "37 kez adam öldürme" ve "31 kez öldürmeye teşebbüs" ilk sırada yer olmak üzere çeşitli suçlardan ceza talep edildi.

Şüphelilerin ayrıca, "bayrak yakma" ve "Atatürk'ü Koruma Kanunu'na" muhalefet suçlarından da cezalandırılmaları talep edildi.

Soruşturmanın geçmişi

Devam edilen soruşturma kapsamında aralarında eski HDP milletvekilleri ve yöneticilerinin de bulunduğu 82 kişi hakkında 25 Eylül 2020'de gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Başsavcılıktan o gün yapılan açıklamada,

"6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK bölücü terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ile eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK bölücü terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması gibi üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı"

kaydedilmişti.

Açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller ilk sırada olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde 6 Ekim 2014'te başlayarak 7, 8, 9 Ekim 2014'te barikatlar kurmak sureti ile yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve sopalarla kamu binalarına ve araçlarına, vatandaşların ikametlerine, iş yerlerine ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda yurtdaşın ve kolluk kuvveti mensubunun yaralandığı terör olayları sonucu 37 yurtdaşın hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

Figen Yüksekdağ

Düzenlenen Terör eylemlerine dayalı olan cinayetlerin 6-7 Ekim 2014 yılında işlenmeye başlanmasına karşın bu yöndeki çağrıların kararlı şekilde 8 Ekim 2014 yılında da devam ettiği aktarılan açıklamada, olaylarda 37'si kaliteli adam öldürme, 29'u adam öldürmeye teşebbüs etme, 3 000 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçunun işlendiği, 326 güvenlik görevlisiyle 435 yurtdaşın yaralandığı bildirilmişti.

Başsavcılığın yaptığı soruşturma da, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ Şenoğlu da tutuklu bulunuyor.