Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen sosyal medya düzenlemesine ilişkin çalışmaların 1 Ekim tarihinden itibaren uygulanacağı duyurulmuştu. Yeni ayın ilk gününde yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemesi ile Türkiye'de aktif olarak kullanılan sosyal medya uygulamaları için temsilcilik açılması söz konusu olacak. Temsilcilik açmayı reddeden uygulamalar için adım adım yaptırım uygulanacak.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ İÇERİĞİ

Yeni gelen sosyal medya yasasıyla, sosyal medya ağlarının hepsi için temsilci açma zorunluluğu getirildi. Bu bağlamda, Türkiye'de 1 milyonu aşkın kişinin kullandığı sosyal medya uygulamaları Twitter, Instagram ve Facebook, Türkiye'de temsilcilik açmak durumunda. Söz konusu uygulamalar için temsilcilik açılmaması halinde öncelikli olarak para cezası, ardından reklam kısıtlaması ve bant genişliğinin daraltılması gibi yaptırımlar uygulamaya geçirilecek. 

Öte yandan bu konuya ilişkin olarak, sosyal medya uygulamalardan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

KLAVYE DELİKANLILARI ARTIK ŞİKAYET EDİLECEK

Sosyal medyanın getirdiği en büyük sorunlardan biri olan "siber zorbalığın" açılacak temsilcilikler vasıtasıyla önüne geçilmesi bekleniyor. Bu bağlamda, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu düşünen sosyal medya kullanıcısı, temsilciliklere başvuru yapabilecek.

Bu başvurular doğrultusunda uygunsuz içerik kaldırılacak veya içeriğe erişim engeli getirilecek. Eğer kişilik hakları ihlal ediliyorsa, Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin alacağı karar ile söz konusu içerik 4 saat içinde kaldırılacak.

Yeni sosyal medya düzenlemesinde unutulma hakkı

Düzenlemede en dikkat çeken özellik ise "unutulma hakkı" oldu. Bu bağlamda, haklarının ihlal edildiğini düşünen sosyal medya kullanıcıları, haklarını ihlal eden paylaşımları, isimleriyle birlikte arama motorlarından tümüyle sildirebilecek.

TEMSİLCİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Temsilci cevap yükümlülüğünü yerine getirmek ve 6 ayda bir rapor hazırlamak durumunda olacak. Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyen temsilciye 5 milyon TL, rapor vermeyenlere ise 10 milyon TL idari para cezası kesilecek. Mahkeme kararına rağmen içeriğin kaldırılması işlemini yapmayan temsilci, doğacak zarardan sorumlu olacak.