11 Ekim'de KKTC'de gerçekleştirilecek olan seçimlere sayılı günler kaldı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, seçim kampanyası olarak Türkiye hakkında çirkin imalarda bulunmayı tercih etti.

Türkiye karşıtı açıklamalarında Avrupa merkezli Euronews kanalına konuşan Akıncı, Türkiye'nin KKTC seçimlerine karıştığını öne sürerek, "Türkiye'nin demokrasisine, sivil yönetimine, halkına onun kararına duyduğumuz saygı gereği bunu yaptık. Şimdi biz de Kıbrıs Türk demokrasisine, halkımızın kararına aynı saygıyı bekliyoruz. Seçimde kimsenin bir taraf olmak gibi bir yanlışa düşmemesini bekliyoruz." dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ TANIDIĞINI İDDİA ETSE DE KKTC'Yİ TANIMIYOR

Akıncı'nın ifadelerinde şunlar yer aldı:

"Müdahalesiz bir seçim, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini kendisinin belirleyeceği ve şaibesiz bir seçim olması her şeyin üzerinde gelir, buna da her makamın saygılı olması gerekir. Bizi tanıdığını dünyaya ilan eden Türkiye Cumhuriyeti bile tanımanın gereklerini tam olarak yerine getiremediği gibi, Güney Kıbrıs'ı tanımamanın gereklerini de tam olarak yerine getiremedi bunca yıldır."

MARAŞ'I BM AÇSIN

Maraş'ın açılmasına dair kararın hükümet bazlı olduğunu söyleyen Akıncı, "Maraş konusu hükümetin açıklamalarına göre sadece envanter için gündeme getirildi. Envanterden sonraki adımlar son derece önemli. Bunun uluslararası hukuk içinde ve BM ile çatışarak olmaması gerektiğinin altını çizdim. Elbette bunun için hem hükümet hem muhalefet, cumhurbaşkanlığı ve Türkiye yetkilleri biraraya gelip konuşulması lazım."

SKANDAL AÇIKLAMALARI DAHA ÖNCE DE YAPTI

Akıncı daha önceden The Guardian Gazetesi'ne verdiği röportajda muhabirin "Kırım tarzı ilhak ihtimali"ne dair sorusuna "Korkunç." diyerek cevabını vermiş, Rum basınına verdiği başka bir röportajda ise Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarından dolayı Türkiye'yi uzlaşmazlıkla suçlamıştı.