Restorasyon süreci devam eden Kız Kulesi'nden sona doğru yaklaşılıyor. Drone’la tarihi yapıdaki çalışmalar havadan görüntülendi ve çalışmalarda sona doğru gelindiği kayıt altına aldı.

Kız Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarında hızla sona doğru yaklaşılıyor.

Tarihi yapının üzerinde bulunduğu adacığın havadan çekilmiş görüntüleri, Kız Kulesi'nin tüm Türkiye ile çok daha sağlam ve aslına uygun olarak buluşmasına az kaldığını adeta müjdeliyor.

Kule ile özdeşleşen alem ve bayrak ortaya çıkmış durumda. Kulede iki farklı çalışma yürütülüyor. Bir yandan kulede restorasyon işlemleri akademisyenler eşliğinde büyük bir titizlikle yürütülürken, diğer yandan tarihi yapının üzerinde bulunduğu adada da çalışmalar sürüyor.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ DE YAPILIYOR

Çeşitli iş makinaları ve vinçler, adanın etrafından geniş çaplı bir çalışma yürütüyor. Havadan çekilen görüntülerde adanın bir kısmının yürüyüş alanlarının taşlarının yerleştirilmiş olduğu göze çarpıyor.

Kız Kulesi'nin çevresinde ekipler ciddi bir peyzaj çalışması yürütüyor. Anıt Eser olarak açılması planlanan ve müze kart ile ziyaret edilebilecek olan Kız Kulesi'nin önümüzdeki aylarda ziyaretçilere açılacağı öngörülüyor.

RESTORASYON KAPSAMINDA NELER YAPILIYOR?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi restorasyonu ile ilgili, "Bütün hataları tespit edip, aşamalı ve kontrollü bir şekilde kaldırıyoruz.

Sonrasında yine özgün malzemelerle 2. Mahmut döneminde olduğu gibi, orijinal hali yapılacak." ifadelerini kullanmıştı.

Süreç boyunca kimyasal analizler, georadar görüntüleme sistemleri, lazer tarayıcılar gibi günümüz teknolojisinin el verdiği her türlü imkân yapının korunması için kullanılmaktadır.

Yapıdaki betonarme eklentilerin uzaklaştırılması sonrası aslına uygun olarak bütünleme imalatlarına başlanılmıştır.

Bu kapsamda danışmanların da yönlendirmeleriyle çimento bazlı derz imalatları yapıdan uzaklaştırılıyor, surlarda bulunan kaybolmuş dendanlar (kale duvarı siperlikleri) ortaya çıkarılıyor.

Bakır alemin konservasyon çalışmalarına alınmıştır. Çalışmalar sırasında alem üzerinde altın varak kalıntıları tespit edilmiş olup alem yeniden altın varakla kaplanacaktır.

Yapının tarihi beden duvarlarının paslanmaz çelikten görünmez gergilerle güçlendirilmesine yönelik boşlukların karot kesim çalışmaları başlamıştır.

Yapıya 90'lı yılların sonunda eklenen cephelerdeki özgün olmayan çelik kuşaklar da yapıdan uzaklaştırılacaktır.

NE OLMUŞTU?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon öncesinde, Kız Kulesi'ne uygulanacak işlemeler kamuoyu ile paylaşılsa da, süreç içerisinde kara propaganda yürütülmüştü.

Kulenin üst kısmının olmadığı iddia edilmiş ve toplum manipüle edilmeye çalışılmıştı.