Kış gelmesiyle beraber soğuk havalar etkisini her geçen gün artırıyor. Bu doğrultuda artık bazıları kombinlerini yakmaya başlarken bazıları ise hala tasarruf etmek için kombilerini açmıyorlar. Lakin edinilen bilgiler doğrultusunda kombi yapmayanlar sırf bu yüzden binlerce lira ceza yiyebiliyor.

Erzurum Barosu avukatlarından biri olan Şeymanur Yılmaz, kat maliklerinin kombi yakmayan komşusuna karşı dava açabilme hakkı olduğunu anlattı.

Avukat Şeymanur yılmaz, her ilde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının olduğunu, dış ortam sıcaklığının belirtilen derecenin altına düşmesi durumunda, ısıtma sistemlerinin çalıştırılması yönünde bir kuralın geçerli olduğunu belirtti. Belirtilen dış ortam sıcaklığının 15 derece olduğunu açıklayan Yılmaz, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre komşuların birbirlerini rahatsız etmeden evlerini kullanması gerektiğini, o binada oturup da ferdi kombi kullanan bir kişinin kombi çalıştırması durumunda yan komşusunun, alt komşusunun, üst komşusunun yaktığı kombi sayesinde ısınmasının doğruluk ya da dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu açıkladı.

Avukat Yılmaz, kaloriferlerini yakmayan bir kişinin komşusunun daha fazla kalorifer yakmasına yol açtığını belirterek, “Bu kişi, Kat Mülkiyeti Kanunu açısından komşularına zarar vermiş duruma düşüyor. Yine ilgili kanun gereği kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilir. 'Komşum, kaloriferini hiç yakmıyor. Bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Sayemde o ısınıyor, bense daha az ısınıyorum. Buna müdahale edin' diyerek müracaatta bulunabilir. Sulh hukuk hakimi, komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir" dedi.
 
Komşuların birbirlerine bu nedenden dolayı maddi zarar talebinde bulunabileceğinden söz eden uzman isim, "Apartman sakini, komşusu yüzünden maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın giderilmesi için ayrıca hakkını arayabilir. Normalde aylık 2 bin liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin lira yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebilir. Bunun yanında evin yeterince ısınmamasından kaynaklı meydana gelebilecek hastalıkların faturası da istenebilir. Konutta yaşayan kişi, hastalığının sebebini kombisini yakmayan komşusu olduğunu tespit eder; bunu da delillendirirse ayrıca sağlık harcamalarını da ödemesini isteyebilir" diye konuştu.

 

KAYNAK:yeniakit.com