Salgının başında, 2020’nin mart ayında, kısa çalışma ödeneğinin şartları kolaylaştırılarak, bütün işverenlere, çalışanları için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma olanağı tanındı.

Bu tarihten itibaren de üçer aylık dönemlerde kısa çalışma ödeneğinin süreleri uzatıldı. Son uygulanan değişiklikle de 31 Ocak 2021’tarihine kadar bütün işyerleri, bütün çalışanları için tekrar kısa çalışma ödeneğinden yararlandırıldı ve ödeneğin süresi de 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Salgının başından itibaren de 3.7 milyondan çok çalışana toplam 31.5 milyar lira ödendi.

UZATMADAN KİMLER YARARLANACAK?

Yeni uygulanan düzenleme ile de kısa çalışma ödeneği 1 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere 30 Haziran’a kadar tekrar uzatıldı.

Bu kapsamda da 31 Ocak 2021 tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine başvurmuş olan işyerleri, haziran sonuna kadar kısa çalışma ödeneği almayı sürdürecek.

Tüm çalışanlar ödenek alabilecek mi? Kimlerin, kısa çalışmadan yararlanacağı konusunu madde madde anlatayım.

31 Ocak 2021 tarihine kadar çalışanları için kısa çalışma ödeneğine başvurmuş ve 31 Mart tarihine kadar da ödenekten yararlanmış işyerleri; nisan, mayıs, haziran aylarında kısa çalışma ödeneği almayı sürdürecek.

İşveren, 31 Ocak tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine başvurduğu çalışanlar için haziran sonuna kadar ödenek alabilecek.

Kısa çalışma ödeneğine yeni müracaat kabul edilmeyecek. 31 Ocak tarihinden sonra işe alınan şahıslar varsa bu şahıslar için ödenekten yararlanılamayacak. Örneğin, 31 Ocak tarihine kadar işveren, 15 çalışanı için kısa çalışmaya başvurmuş ise gene 15 çalışanı için uzatmadan yararlanacak ve bu çalışanları için nisan, mayıs, haziran aylarında da ödenek alabilecek.

31 Mart tarihine kadar kısa çalışma ödeneği hakkı bulunan fakat bir sebepten ötürü kısa çalışmaya ara vermiş işverenler de haziran sonuna kadarki uzatmadan yararlanabilecek.

Daha evvel kısa çalışma ödeneğine hangi çalışma süreleri ve hangi çalışanlar amacıyla müracaat edilmişse aynı şartlarda haziran sonuna kadar sürecek. Kısa çalışma sürelerinde ve çalışan sayılarında değişiklik yapılmayacak. Örneğin, işyeri, haftalık çalışma süresini 30 saat azaltmış ve bu şekilde kısa çalışmaya başvurmuşsa, gene 30 saat üzerinden kısa çalışma ödeneği alabilecek.

ÜCRETSİZ İZİNDE OLANLARIN DURUMU

Uzatmadan yararlanacak işyerlerinin tekrar müracaat yapmasına gerek olmayacak, İŞKUR otomatik olarak zamanı uzatacak.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek amacıyla kısa çalışma boyunca işçi çıkartılmaması gerekiyor. Bu kapsamda işçi çıkaran işyerleri, kısa çalışma ödeneğindeki uzatmadan yararlanamayacak ve kısa çalışma uzatma işlemi de İŞKUR iptal edilecek.

31 Mart’ta, kısa çalışma ödeneğinin bittiği süre sonrası çalışanını ücretsiz izne gönderen ve bu kapsamda da ücretsiz izin desteği, bir diğer ifadeyle nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanların kısa çalışmada süre uzatımından yararlanabilmesi amacıyla nakdi ücret desteğinin iptal edilmesi gerekiyor. Daha açık bir anlatımla, çalışan hem ücretsiz izinde olup nakdi ücret desteği ve aynı zamanda kısa çalışma ödeneğini aynı anda alamaz.

Kısa çalışma ödeneğinden çıkarak, normalleşme desteğinden yararlanan işyerleri de kısa çalışmadaki haziran sonuna kadar olan uzatmadan yararlanamayacak.

Kısa çalışma ödeneğinde yapılan ödemeler işsizlik maaşını etkilemeyecek, işsizlik maaşından kısa çalışma ödeneği kesilmeyecek.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime asıl kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemeyecek. Buna göre en düşük kısa çalışma ödeneği miktarı 2.146 TL, en yüksek kısa çalışma ödeneği miktarı ise 5.366 TL.