İddiaya göre, 2019 yılında bir apartman dairesi kiralayan kiracı, 2021 yılında kira bedelini yasal sınırlar içinde artırdı.

Ancak ev sahibi, kiracının ödediği kira bedelinin, aynı sitedeki benzer dairelerin kira değerlerinin çok altında olduğunu ileri sürdü. Ev sahibi, kiracıdan kira bedelini uyarlama yapmasını istedi. Kiracı ise bunu kabul etmedi. Bunun üzerine ev sahibi, kiracıyı mahkemeye verdi. Mahkeme ise, ev sahibinin talebini haksız buldu ve kira uyarlama artışı isteminin reddine karar verdi.

Haberglobal'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, karar üzerine evin sahibi, davayı istinafa taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi'nde gerçekleştirilen mahkeme kararına katılmadı ve uyarlama dava şartlarının incelenmesini kararını verdi.
 
Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Sinan Keskin'in kararı değerlendirmesi şöyle: Ev sahipleri, kira sözleşmelerinin 5 yılını doldurdukları takdirde, kira bedellerinin ekonomik koşullara ve bölge rayiçlerine uygun olmadığını iddia ederek, kira tespit davası açma hakkına sahipler. Bu dava ile ev sahipleri, kira bedellerinin piyasa değerine yakın bir seviyeye çıkarılmasını talep edebilirler. Kira tespit davası, kira sözleşmesinin devam ettiği sürece açılabilir. Ancak, dava açıldığı tarihten itibaren en fazla bir yıl geriye dönük olarak kira farkı talep edilebilir. Keskin, şunları aktardı:
 
"Kiranın uyarlanması için 5 yılı beklemeden her an açılabilmesi. Örneğin; sözleşmenin ikinci yılında 3 bin TL kira ödüyorsa bunun uyarlama davası sonucunda piyasa rayiç bedeli 25 bin TL ise, bu rakama yükseltilmesi mümkün olabilecektir. Uyarlama dava koşulları var ve mahkeme tarafından kabul görmesi durumunda yüzde 25'lik kira sınırının aşılması söz konusu olabilecektir."
 
Avukat Hadi Dündar, yüzde 25 sınırından fazla ödeme yapan kiracının ise geriye dönük alacak davası açabileceğine dikkat çekti: "Dava, geriye dönük beş yılı inceler. Mahkeme bilirkişi yardımı ile hesaplar, hangi yıl kaç TL ödenmesi gerektiğini çıkartır. Eğer çok ödeme varsa kiracıya verilmesi için karar kılınır, aynı durum ev sahibi için de geçerli, kiracı kirayı artırmıyor veya belirlenmiş TÜFE'ye göre az artırıyor ise ev sahibi kiracıya alacak davası açabilir."