Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) aşısı, ilk olarak İngiltere'de onaylandı ve ülkede görüp görülebilecek en büyük aşılama kampanyası başladı.

AŞI YÜZDE 95 ETKİNLİK GÖSTERDİ

ABD'deki Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Pfizer ile Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BionTech şirketinin geliştiricisi olduğu Koronavirüs aşısının yüzde 95 oranında etkinlik gösterdiğini doğrulayıp, Covid-19 aşısının uygulanmaya geçmesi hususunda yeşil ışık yaktı.

FDA tarafından yapılan ilk klinik denemelerdeki sonuçlar, aşının farklı demografik gruplar üzerinde de yüksek oranda etkili olduğunu ortaya çıkardı.

KİMLER KORONAVİRÜS AŞISI OLACAK, KİMLER OLMAYACAK?

Vatandaşların fazlasıyla merak ettiği bir konu olan kimlerin aşı olup olmayacağı konusu da nihayet açıklığa kavuştu. Peki, Koronavirüs aşısını kimler olacak, kimler olamayacak? İşte detaylar...

ANAFLAKSİ GEÇMİŞİ OLANLAR AŞI OLMAYACAK

İngiltere'deki sağlık regülatörü kuruluş MHRA tarafından, Pfizer ve Biontech şirketlerinin geliştirdiği Koronavirüs aşısının geçtiğimiz gün 2 kişide alerjik reaksiyona neden olması sebebiyle yeni bir yönerge yayınladı.

Yapılan açıklamaya göre, pek çok aşı uygulamasındaki gibi aşırı duyarlılık, yani anaflaksi geçmişi olan kişilerde Koronavirüs aşısına karşı alerjik reaksiyon görülebildiği ifade edildi. Aşının, geçmişte anaflaksi olan kişilere uygulanmaması, eğer şu ana kadar aşı olanlarda anaflaksi vakası varsa ikinci dozun da yapılması gerektiği bildirildi.