Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne gerçekleşen saldırı ile sarsıldı. Sarıyer Büyükdere Caddesi’ndeki Santa Maria İtalyan Kilisesi’ndeki pazar ayini sırasında içeri giren kar maskeli 2 kişi silahlı saldırıda bulundu. Saldırıda Tuncer Cihan isimli vatandaş hayatını kaybederken Cihan’ın zihinsel engelli bir Müslüman olduğu açıklandı. Saldırıyı DEAŞ üstlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıya ilişkin biri Tacik diğeri Rus 2 katil zanlısı ile birlikte 51 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Saldırganların kilisenin bulunduğu caddeye bir araçla geldiği, aynı araçla kaçtığı belirlendi. Kilise içinde 5 adet mermi kovanı bulundu.

NEDEN KORUMASIZ BIRAKILDI?

Saldırıyı her yönüyle açığa çıkarmak için bir başsavcıvekili, iki savcı atandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada şok bir bilgi açığa çıktı.

Saldırının gerçekleştirildiği Santa Maria Kilisesi’ndeki güvenlik görevlisinin kısa süre önce işine son verildiği belirlendi.

Çarpıcı iddia, Alman Bild Gazetesi'nden geldi.

Bild’de yer alan “Murat, İstanbul kilisesinde DAİŞ katliamını önledi!” başlıklı haberde,“Türkiye metropolündeki kiliselerin neredeyse tamamı güvenlik şirketleri tarafından korunuyor. Ancak Santa Maria’daki güvenlik görevlisi dört hafta önce geri çekildi.” ifadeleri yer aldı.

Olaydaki bu kritik ayrıntıya ilişkin değerlendirmede bulunan Papalık Vekili Massimiliano Palinuro, “Kilise muhtemelen çok önemsiz görülüyordu.” diyor.

Haberde, teröristlerin güvenlik görevlisi yokluğunu “kiliseye saldırı düzenlemek için hoş bir davet olarak algıladıkları” şeklinde yorumlandı.

KAYNAK: Haber 7