Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay ziyaretinde yaptığı konuşmada, Kılıçdaroğlu'nun deprem bölgesindeki çiftçilere yem ulaşmadığı ve destek verilmediği iddiasını yalanlamış ve çiftçilere yem destekleme ödemelerinin pesin yapılmasından hayvan ve yem hibesine kadar pek çok kalemde hizmet verildiğini belirtmişti.

15 BİN TON YEM GÖNDERİLDİ

Kılıçdaroğlu'nun yalanını ortaya çıkaran verilerse Tarım Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Bakanlık, depremin ilk gününden bugüne kadar 11 ildeki üreticilere toplam 5 milyar liralık destek aktardı. Bölgeye, 15 bin 884 ton hayvan yemi gönderilerek toplam 1.4 milyar liralık destek sağladı.

ZARAR KARŞILANACAK

Köy köy gezerek hasar tespit çalışmalarını hız kesmeden sürdüren bakanlık personeli, hayvanını kaybeden yetiştiricilere sayısı kadar hayvan verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla depremden etkilenen 11 ilde arılı kovan, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanları zarar gören yetiştiricilere adedi kadar hayvan temin edilecek. Il, ilçe hasar tespit çalışmalarının yapıldığı ve Hayvancılık Bilgi Sistemleri'ne kayıtlı hayvanları telef olan yetiştiricilerin, bulundukları bölgede üretime devam etmelerini sağlamak, verimliliği artırmak ve hayvan sağlığı refahını sağlamak için zararları ayni olarak karşılanacak.

Depremzede üreticilerin sahipsiz kalmış veya bakım imkânı olmayan hayvanlar Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından mahallinden teslim alınıyor. 841 büyükbaş ve 3 bin 111 küçükbaş hayvan kesime gönderildi.

Tarım Bakanlığı, depremden etkilenen süt işetmeleri ve yetiştiricilerinden 21 bin 631 ton süt alarak üretime dönüştürdü. Şubatta Türkiye genelinde 15 milyar 274 milyon liralık tarımsal desteği üreticilere aktaran bakanlık, bu desteklerin 3.4 milyar lirasını depremzede 11 ildeki çiftçilere ayırdı. Sağlanan desteklerle bu zamana kadar toplam 5 milyar liralık tarımsal destek sağlandı.