Tarihi Eserlerin İhyası projesi kapsamında; tarihi Sadabad Su Sarnıcı, II. Abdülhamid Çeşmesi, tarihi Kâğıthane Treni ve tarihi Saray Çamaşırhanesi’nin restorasyonu tamamlandı. Sadabad Karakolu’nun ihya çalışmalarında ise sona gelindi.

Tarihi Su Sarnıcı

Osmanlı döneminde Kâğıthane bölgesinin su ihtiyacını karşılayan yapı Belediye tarafından tamamen el işçiliği ile aslına uygun şekilde restore edildi. Tek katlı taş yapı 6,5 metre yükseklikte ve 210 m2'lik alanı kapsıyor.

II. Abdülhamid Çeşmesi

Hükümet Konağı Meydanı'nda bulunan dört yüzlü, saçaklı, altları baklava dilimi süslerle bezeli olan II. Abdülhamid çeşmesinin ahşap çatı sistemi yenilendi. Mermer yüzeylerde oluşan muhdes boya ve kir temizlendi. Çeşmenin çatlamış ve kırılmış mermer yüzeyleri özgün malzemeye uygun olacak şekilde mermer tozu ile onarıldı. Kitabesi Şair Fevzi tarafından hazırlanan, yazısı ise Hattat Nuri tarafından yazılan çeşmenin son olarak mekanik tesisatı yenilendi ve muslukları da takılarak halkın hizmetine sunuldu.

Kâğıthane Treni

1. Dünya Savaşı döneminde kömür taşıması için kurulan, Kurtuluş Savaşı döneminde de Anadolu’ya silah kaçırılmasında kullanılan Haliç-Karadeniz Sahra Hattı, 100 yıl aradan sonra nostaljik bir trenle yeniden hayat buldu.

Saray Çamaşırhanesi

1860 yıllarında Sultan Abdülaziz tarafından sarayın çamaşırhanesi olarak yapılan tarihi yapı, Kağıthane Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarının ardından adeta gelecekle buluştu. Toplam 110 metrekare alan üzerine kurulu yapının 9 metre uzunluğunda bir de bacası bulunuyor. Tarihi yapı aslına uygun şekilde alanında uzman ekipler tarafından bir yılda restore edildi.

Sadabad Karakolu

Sultan II. Abdülhamid döneminde Kâğıthane bölgesinin güvenliğinden sorumlu 66. Yeniçeri Ortasının karakol ve hara olarak kullandığı tarihi Kâğıthane Köyü Karakolu restore edildi. Yapı, İstanbul’un İngilizler tarafından işgali sonrası Cumhuriyet Dönemi'nden itibaren jandarma karakolu, 1970’ten sonra da polis karakolu olarak hizmet vermişti. Kağıthane Belediyesi'nin üstlendiği restorasyon çalışmaları sonucunda tarihi karakol, Kitap Kafe ve Turizm Ofisi olarak hizmet verecek.