Keten tohumu yağı, ezilmiş ve preslenmiş keten tohumlarından yapılır. Kapsül ve sıvı formda mevcuttur. Beden ve ruh sağlığı için önemli olan omega 3 yağ asitlerini içerir.

İçeriğindeki alfa-linolenik asit, iltihaplanma üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle keten tohumu yağı, romatoid artrit ve diğer iltihaplı hastalıklar için faydalı olarak kabul edilir.

Ayrıca bu keten tohumu yağının vücuda protein, lif, kalsiyum, magnezyum sağladığına, iştahı azaltmaya ve kilo kontrolüne yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

KETEN TOHUMU YAĞININ 5 FAYDASI

Keten tohumu yağı, birçok fazla bilimsel çalışma sağlık yararlarına işaret ettiği için bir süper gıda olarak kabul edilir. İşte keten tohumu yağının 5 faydası.

Kolesterol Düzeylerini Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Keten tohumu yağındaki alfa-linoleik asit, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmede rol oynayabilir. Katılımcılar iki gruba ayrıldığı ve günde bir kez akşam yemeğinde bir grubun keten tohumu yağı, diğer grubun mısır yağı aldığı bir deneyde, 12 hafta sonra mısır yağı tüketenlerin kolesterol seviyeleri değişmezken, keten tohumu yağı grubunda LDL kolesterol seviyelerinin önemli ölçüde düştüğü görüldü.

Atopik Dermatit Tedavisine Yardımcı Olabilir

Keten tohumu yağı ayrıca atopik dermatitin bazı belirtilerini azaltmaya yardımcı olmak da dahil olmak üzere cilt ve saç üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Bu, kızarıklık ve kaşıntıya neden olan bir egzama türüdür. Bir çalışma, keten tohumu yağı tüketiminin dermatit belirtileri üzerindeki etkilerini inceledi. 3 hafta sonra, deney katılımcılarında kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi belirtiler azaldı.

Kalp Sağlığını Destekler

Birkaç araştırma, keten tohumu yağının kalp sağlığına faydaları olabileceğini göstermiştir. 59 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, keten tohumu yağı ile omega 6 yağ asitleri yüksek olan aspir yağının etkilerini karşılaştırdı. 12 hafta boyunca bir yemek kaşığı (15 ml) keten tohumu yağı tüketmek tansiyonu düşürürken aspir yağı düşürmedi.

Keten tohumu yağı ayrıca damarların esnekliğini artırabilir. Elastikiyetin azalması erken yaşlanmaya ve yüksek tansiyona yol açar. Yüksek tansiyon kalbe zararlıdır çünkü üzerine ekstra yük bindirerek onu daha çok çalışmaya zorlar. Araştırmalar, keten tohumu yağının, kalp sağlığını geliştirmek ve kalp hastalığını önlemek için gerekli bileşikler olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) dahil olmak üzere omega 3 yağ asitlerini vücutta artırabildiğini göstermiştir.

Sindirim Bozukluklarına Yardımcı Olabilir

Keten tohumu yağı kabızlık ve ishalin tedavisinde etkili olabilir. Ancak şimdiye kadar, araştırmalar yalnızca belirli hastalıklara sahip insanlar üzerinde yapılmıştır. Bu nedenle, etkinliğini değerlendirmek için daha fazla veriye ihtiyaç vardır.

Bir deneyde, hemodiyalizde kabızlığı olan 50 hastaya keten tohumu yağı ve zeytinyağı verildi. Keten tohumu yağı aldıktan 4 hafta sonra hastaların sindirimi düzeldi. 2012'de yayınlanan, irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerle ilgili küçük bir çalışma, keten tohumu yağının IBS semptomlarıyla ilişkili iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Cilt Sağlığını İyileştirir

Küçük bir çalışmada, 13 kadın 12 hafta boyunca keten tohumu yağı aldı. Deneyin sonunda, katılımcılar pürüzsüzlük ve hidrasyon seviyesinde bir iyileşmenin yanı sıra cilt tahrişi ve hassasiyetinde bir azalma bildirdi.

YAN ETKİLERE DİKKAT EDİN

Keten tohumu yağının tüketilmesi güvenlidir, ancak sınırlı miktarlarda. Doza ve kişinin bireysel yanıtına bağlı olarak yan etkiler mümkündür. Yan etkiler genel olarak şişkinlik ve ishaldir.

Hamileyken veya emzirirken keten tohumu yağı tüketmenin güvenli olup olmadığı konusunda çok az bilgi bulunmaktadır.

Belirli durumların belirtilerini hafifletmek için keten tohumu yağı almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Reçeteli ilaçlar veya tedavilerle olası etkileşimlerin olmamasını sağlamak önemlidir.

Keten tohumu yağı, kanama bozukluğu olan hastalarda ağır kanama riskini artırabilir. Ayrıca ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Planlanan ameliyattan en az iki hafta önce alımın kesilmesi önerilir.

Keten tohumu yağı kullanmak kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle, diyabet veya şekeri etkileyen ilaçlar alırken, dikkatli ve sadece bir uzmana danıştıktan sonra kullanılmalıdır.

Keten tohumu yağı tüketmek tansiyonu düşürebilir. Tansiyonla ilişkili hastalıkların varlığında veya tansiyonu düşüren ilaçların alınması durumunda keten tohumu yağı kullanımı komplikasyonlara neden olabilir.