Hem yaz hem kış mevsiminde tüketilen kereviz Apiaceae familyası içerisinde yer alır. Kerevizin yetişme süresi iki yıllıktır. Akşam sofralarının vazgeçilmezi olan bu bitkinin köklerinden yemek yapılmaktadır. Yaprakları ise salata yapımında kullanılmaktadır. Kalorisi düşük olduğu için özelikle zayıflama dönemlerinde vatandaşların vazgeçilmezi haline geliyor. K vitamini, C vitamini, potasyum, folat ve B6 vitamini gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra mükemmel bir antioksidan olan kerevizin faydaları arasında karaciğer, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarını önler. Tansiyonu düşürme etkisi bilinen kereviz kan damarlarının genişlemesine yardımcı oluyor. 

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Binbir derde deva olan kereviz maydonozgiller grubunda yer alıyor. Yeşil yapraklı sebze olan kereviz faydalarıyla şaşırtıyor. Hem mineral hem vitaminler açısından zengin bir besin kaynağı olan kereviz kış mevsiminin vazgeçilmez sebzesi olarak karşımıza çıkıyor. Kereviz içerisinde C vitamini, D vitamini, A vitamini, B6 ve B12 vitaminleri barındırır. Antioksidan özelliği sayesinde kereviz vücudu temizler.

İşte muhteşem besin kaynağı olan kerevizin faydaları

-Antidoksanlar sayesinde vücutta iltihap toplanmasını engeller. Eklem ağrıları ve akciğer enfeksiyonları gibi hastalıkları olanlar için kereviz fazlasıyla faydalıdır.
-Bağırsak ve sindirim sistemini düzenleyerek vücudu temizler.
-Mide asidini düzenleyen kereviz, reflüden şikayetçi olanlar için sıklıkla önerilir.
-Yüksek lif ve su oranına sahip olan kereviz, sindirim sistemini düzenleyen bitkilerden bir -tanesidir. Kereviz tohumu idrar söktürücü olmasıyla bilinir.
-Kereviz, sahip olduğu fenolik maddeler sayesinde kasların gevşemesini sağlar. Böylelikle kan basıncını ve kalp atışını düzenler.
-A vitamini ve beta-karoten bakımından zengin bir içeriği olan kereviz, cildi korur ve cildin onarılmasında rol oynar.
-Kemiklerin güçlenmesinde ve kemik hastalıklarıyla mücadelede kereviz büyük bir etkiye sahiptir.
-Kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşmasına yardımcı olur
-Kadınların adet dönemlerinin düzenlenmesinde yarar sağlar

ÇİĞ KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Çiğ kereviz tüketmekte en az yemeği ve salatası kadar faydalıdır. Kerevizi çiğ yerseniz, yüksek lifli içeriği çok fazla çiğnemenize sebep olacaktır. Yavaş yediğiniz çiğ kereviz sizi uzun süre tok tutacaktır.

KEREVİZ SAPININ FAYDALARI NELERDİR? 

Kereviz sapı sindirim problemlerine ve birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Kerevizin sapı en az kendisi kadar faydalıdır. Kereviz C vitamini, beta karoten ve flavonoidler içerir, ve tek bir sapta bulunan en az 12 ek antioksidan besin türüne sahiptir. Kereviz suyu hastalığa neden olan patojenleri etkisiz hale getirir, iltihaplanmaların önüne geçer.Kerevizin sapında bulunan vitamin ve mineraller vücuda oldukça iyi gelir. Kerevizin lifli yapısı sayesinde sindirimi oldukça kolaydır, kilo kaybını da arttırır.

KEREVİZ YAPRAKLARINDAN NE YAPILIR?

Kereviz yapraklarından salata veya detoks çayı yapabilirsiniz.