Kereviz, kök ve yaprakları bir bütün olarak tüketilebilen bir sebzedir. İçerdiği vitamin, mineral ve bitkisel gıdalar sayesinde sağlığa birçok faydası vardır. Uzmanlar, kaynatıldığında bile özelliklerini kaybetmeyen bu sebzeyi bir hafta düzenli tükettiğimizde, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını engellediğini vurguluyor. Kereviz maydanozgiller ailesine ait bir besindir. İki sene boyunca tüketilebilen kereviz Avrupa'dan tüm dünyaya yayılmıştır. Yunan destanı olan İlyada'da kerevizden ve faydalarından bahsediliyor. O zamanlar hem gıda hem de ilaç olarak kullanıldığı da destan içerisinde yer alan bilgilerdir. Yetiştiği toprağa göre tadı değişen kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir sebzedir.

Uzmanlar kerevizin yaprakları ve sapının mide duvarını güçlendiren maddeler içerdiğini belirtiyor. Ayrıca kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen kerevizde bol miktarda sıvı bulunuyor. Bu sıvı oranı kışın az tüketilen vücuttaki suyu karşılamada etkilidir. Yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyecekler de baharat olarak kullanılır. Tohumları ise kurutulup toz haline getirilerek sofra tuzunun yerinde kullanılabilir. 

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR? 

-Diyete başlayan kişiler için ideal bir sebze olan kereviz aynı zamanda enerji deposudur. Bu yüzden sürekli tüketildiğinde vücuda yeterli enerjiyi sağlar. 

-Mide yanmasından şikayet eden kişilerin, kerevizi kaynatarak her akşam yatmadan önce içmelerinde fayda vardır. Böylece midede oluşan asit oranını dengeleyerek; yanma ve ekşime gibi problemleri azaltır.
 
-İltihaplarla savaşmak için en iyi doğal yöntemlerden biridir. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde vücutta ödem toplamış ya da toplama ihtimali olan bölgeleri korur. İdrar yoluyla iltihabın vücuttan atılmasını sağlar.
 
-Yüzde 90'ı su olan bir sebze olduğundan vücudun sıklıkla yaşadığı sıvı kaybı sorununu giderir. Ciltteki deforme olmuş bölgeleri de içerdiği sıvı sayesinde iyileştirir.
 
-Modern çağ hastalıklarından biri haline gelmiş yüksek tansiyon toplumda hemen hemen 3 kişiden birinde görülür. Ani yaşanan yüksek tansiyon ölümle bile sonuçlanabilir. Kereviz bu durumu engelleyen doğal yollardan biridir. İçerdiği mineraller sayesinde kanda azalan ya da çoğalan maddeleri dengeler. 
 
-Güçlü antioksidan olan kereviz karaciğerin temizlemesi gereken zararlı bakterilerin birikip herhangi bir deformasyona uğramasını önleyerek vücuttan atmaya yardımcı olur.
 
-İçerdiği sıvı oranı sayesinde böbreklerin üst bezlerinin daha sağlıklı işlemesini destekleyerek, taş ve kum oluşumunu önler. 
 
-Taş ve kumu olan kişiler ise düzenli tükettikleri takdirde bu ciddi durumların kısa sürede vücuttan atılmasını sağlıyor. 
 
-Kerevizin sapı çiğnenerek tüketildiğinde ağız içerisinde meydana gelen ciddi sağlık sorunlarının riskini azaltıyor. 

KEREVİZ SUYU NASIL HAZIRLANIR?

Kaynayan suyun içine dilimlenmiş kereviz parçalarını atın. Kerevizler yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Suyu süzüp ılık tüketin. Acı tadını azaltmak için bir miktar limon sıkabilirsiniz.