Kahramanmaraş merkez üslü gerçekleşen ve 10 ili etkileyen deprem sonrasında özellikle büyük yıkıma uğrayan Hatay'da, CHP'liler tarafından Kentsel Dönüşüm çalışmalarının iptal ettirilmesi sonrasında oluşan büyük yıkımın ardından gözler İstanbul'a çevrildi.

Beklenen Marmara depremine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve Esenler Belediyesi, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm çalışması başlattı. 60 bin konutun dönüşümünü kapsayan projenin temeli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte 5 Ekim 2020 tarihinde atıldı.

5 DAVA REDDEDİLDİ 6'SI DEVAM EDİYOR

Ancak vatandaşların depreme karşı güvenli evlerde yaşaması için tüm çalışmalar yapılırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri boş durmadı. Esenler Kuzey ve Güney Rezerv Alanı'nda da çalışmalar tüm hızıyla sürerken depreme karşı daha güvenli olarak inşa edilen kentsel dönüşümü iptal ettirmek amacıyla mahkemeye başvurdu. İptal edilme bahaneleri ise, imar planlarında yeteri kadar donatı ve kamusal alana yer verilmemesi, Esenler'in tamamının irtibatlandırılmasında kopukluklar meydana geleceği iddiasıydı.

11 DAVANIN 5'İ REDDEDİLDİ 6'SI SÜRÜYOR

İBB yönetiminin şikayetinin ardından, bu kez CHP'li meclis üyeleri ve CHP'nin arka bahçesi TMMOB Şehir Plancıları Odası ayrı ayrı davalar açtı. Şimdiye kadar Esenler'deki kentsel dönüşüm projeleri için toplam 11 dava açıldı. Yerel mahkemeler bunlardan 5'ini reddetti. 4'ü Danışta'yda temyiz aşamasında bulunurken 1 tanesi Danıştay tarafından reddedildi. İBB yönetimi, CHP'li meclis üyeleri ve TMMOB Şehir Plancıları Odası, kentsel dönüşüm çalışmalarını engellemek ve akamete uğratmak için davlar reddedildikçe, yenilerini açmaya devam ediyor. Şu anda 6 dava devam ediyor.

İMAR PLANLARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

İBB yönetimi, Esenler halkının depreme karşı güvenli evlerde yaşaması planını engellemek amacıyla çalışıyor. Bu amaçla İBB, Esenler'de depreme riskine karşı yapılan imar planlarının iptali için dava açtı. Dava konusu planlar ise Kuzey Rezerv alanına ilişkin hazırlanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları.