Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Kemal Sunal, 72. doğum gününde sevenleri tarafından rahmetle anılıyor. Peki Kemal Sunal Kimdir?

Kemal Sunal kimdir?

Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 tarihinde İstanbul'da doğdu. Doğum günü aslında 10 Kasım'dır, ancak kendisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e olan saygısından ötürü doğum gününü 11 Kasım tarihinde kutlamayı tercih etmiştir.

Liseyi 11 senede bitiren Kemal Sunal'ın eğitimini Mimar Sinan İlkokulu ve Vefa Lisesi'nde aldı. Üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde sürdürdüğü esnada yaşanan 12 Eylül 1980 darbesiyle okulu bırakmak zorunda kaldı.

Üniversite süresince ve sonrasında bir fabrikada çalıştı. Tiyatro ve sinemaya giriş yapmadan önce elektrikçi çırağı olarak görev yaptı.

OYUNCULUĞA İLK ADIM KENTER TİYATROSU'NDA

Vefa Lisesi'nin felsefe hocası olan Belkıs Balkır'ın aracı olmasıyla ünlü tiyatrocu Müşfik Kenter ile tanıştı. Profesyonel anlamda oyunculuk kariyerine Kenter Tiyatrosu'nda başladı.

Ardından Pendik Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu, Ulvi Uraz Tiyatrosu ve son olarak Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev yapan Kemal Sunal, burada "Dün Bugün" adlı oyunda gösterdiği performansla yönetmen Ertem Eğilmez'in menziline girerek beyaz perde ile tanıştı.

Yapımını Eğilmez'in üstlendiği 1973 "Tatlı Dilim" sinema filminin kadrosunda yer aldı. Burada Filiz Akın, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Münir Özkul ile birlikte rol oynadı.

Kemal Sunal, 1974 yılında Gül Sunal ile evlendi

Yıl 1974'ü gösterdiğinde Gül Sunal ile evlendi. Evliliğinden Ezo ve Ali adını koydukları çocukları oldu. Kemal Sunal askerliğini 1981'de yaptı.

Güler yüzlü oluşu ve kendine özgü tavırları ile dikkat çeken Kemal Sunal, "Hababam Sınıfı" eserinde "İnek Şaban" tiplemesini canlandırdı. Kendine özgü fiziği ve filmlerde oynadığı karakterlerin halka yakın olması sebebiyle çok kısa sürede Türk halkının en sevdiği oyuncular arasında yer aldı.

"En iyi erkek oyuncu" ödülünü aldı

Sanatçı 1990'lı senelerden itibaren TV kanallarında kesintisiz şekilde yayınlanan filmlerde oynadı. Bu filmler "Sakar Şakir", "Köyden İndim Şehire", "Salako", "Süt Kardeşler", "Çöpçüler Kralı" ve "Tosun Paşa" gibi filmlerde Şaban karakterine hayat verdi. Filmler Türk sinemasında en fazla izlenen filmler arasında konumlandı.

Kemal Sunal ne zaman vefat etti?

83. filmi olacak olan "Balalayka"nın çekimleri için Trabzon'a yola çıkan Kemal Sunal, bindiği uçağın kalkmasından hemen önce kalp krizi geçirerek 3 Temmuz 2000 tarihinde 56 yaşında yaşamını yitirdi. Kemal Sunal'ın cenazesi İstanbul'da bulunan Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

KEMAL SUNAL'IN ROL ALDIĞI BAZI FİLMLER

Toplamda 82 filmde rol alan Kemal Sunal'ın filmlerinden bazıları şöyle;

"Yüz Numaralı Adam", "Canım Kardeşim", "Mavi Boncuk", "Oh Olsun", "Hanzo", "Salak Milyoner", "Hababam Sınıfı Serisi",  "Meraklı Köfteci", "Şaban Serisi", "Sakar Şakir", "İbo ile Güllüşah", "Bekçiler Kralı", "Sahte Kabadayı", "Zübük",  "Korkusuz Korkak", "Avanak Abdi", "Şark Bülbülü", "Gol Kralı", "Devlet Kuşu", "Üç Kağıtçı", "Yedi Bela Hüsnü", "Doktor Civanım", "Postacı", "Propaganda", "Varyemez"