TV8 kanalından ekranlara gelen Masterchef programında şefler, yarışmacılardan Kayseri yağlaması yemeğini çıkarmalarını istedi. O zamandan bu yana Kayseri yağlaması tarifi, arama motorlarına sık sık yazılmaya başladı. Mutfak meraklıları ve akşama ne yemek yapsam diye düşünenlere ilaç gibi gelecek yöresel lezzet Kayseri yağlamasının püf noktalarını, malzemelerini ve tarifini haberimizden öğrenebilirsiniz.

 

KAYSERİ YAĞLAMASI MALZEMELERİ

Kayseri yağlaması hamuru için gerekli malzemeler:

4 su bardağı un
kuru maya (10 gr)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
2 su bardağı ılık su
Hamur açmak için bir kase un

Kıymalı iç harcı için gerekli malzemeler:

300 gr kıyma
4 adet soğan
3 adet yeşil biber
4 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı sıcak su

Baharatları:

Tuz
Karabiber
Pulbiber

Üstü için gereken malzemeler:

1 kase yoğurt(koyu yerinden)
1 diş sarımsak
Tuz

 

KAYSERİ YAĞLAMASI NASIL YAPILIR?

Öncelikle hamur yoğurulur ve un bir yoğurma kabına alınır. Ortasına tuz, şeker ve maya katıldıktan sonra ılık su karışıma yavaş yavaş eklenirken hamur yoğurulur. Hamurun uzun bir süre yoğulması ve suyun dikkatli bir şekilde, az miktarda eklendiğinden emin olunması gerekir. Ardından hamur kıvama geldiğinde üzerine bir örtü koyulup mayalanası için bırakılır.

 

Mayalanma işlemi beklenirken soğanlar ve biberler ufak ufak doğanır. Domatesler rendelenir. Kıya tavaya atılır ve altı yağ eklemeden yakılır. Kıyma suyunu salıp çektiğinde yağ eklenir. Ardından soğanlar tavaya atılıp iyice kavrulur.

 

 

Soğanlara biber salçası eklenir ve 1-2 kez karıştırılır. Ardından rendelenmiş domatesler ve biber eklenir. Beş dakika boyunca pişirme işlemi yapıldıktan sonra 1 su bardağı sıcak su eklenir. Baharatlar (tuz, karabiber, pul biber) atılır ve kapak kapatılır. 15 dakika boyunca koyulaşması beklenir. 

Mayalanan hamur 20 eşit bezeye bölünerek her biri pasta tabağından biraz büyük şekilde açılır. Tava iyice ısıtılır. Hamurlar tek tek kurutmadan pişirilir. Pişen hamurlar ise sofra bezine sarılır. Hamurların kurumaması için ağzı kapalı bir kaba konur.

 

Pişirme işleminin ardında beşerli grup yapılır. Geniş bir tabağa; en altta yufka olacak şekilde üzerine kıymalı sos ve yufka sırasında dizilim yapılır. Ardından dört parçaya bölünür. Üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt gezdirilir.

 

 

KAYSERİ YAĞLAMASI PÜF NOKTALARI

Yöresel yağlama lezzeti sıcakken tüketilmelidir. Servisten önce kıyma ile birleşen ekmekler yumuşamaya başlayacağından, ekmekleri ve içi önceden hazırlanmalı, servis öncesinde sadece kıymalı harç ısıtılıp ekmekle buluşturulmalıdır. Hamurun mayalanması için 20 dakika yeterlidir.