29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı’nda tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tebrikleri kabul etti. Geniş bir katılımın olduğu törene, Türk yargısını hedef alan büyükelçiler davet edilmedi.

ANKA'nın haberine göre, aralarında ABD, Almanya, Fransa ve Kanada’nın da olduğu 10 ülkenin büyükelçisi, tebrik törenine çağrılmadı. Habere göre, büyükelçilere törene davet edilmeyecekleri önceden tebliğ edildi.

O İSİMLER

ABD Büyükelçisi David M. Satterfield, Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Fransa Büyükelçisi Herve Magro, Kanada Büyükelçisi Jamal Khokhar, Hollanda Büyükelçisi Merjanne de Kwaasteniet, İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström, Norveç Büyükelçisi Erling Skjonsberg, Yeni Zelanda Büyükelçisi Wendy Hinton, Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki ve Danimarka Büyükelçisi Danny Annan

ZORLAYICI DİPLOMASİ

Osman Kavala bildirisi kaleme alan 10 büyükelçi “özür mesajı” yayımladığı için “persona non grata” (istenmeyen adam ilanı) gündemden kalksa da zorlayıcı diplomasinin devreye alınacağı gündemdeydi. Elçiler “yok sayma”ya kadar giden uygulamayla karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyordu.