Tarihi İpekyolu üzerinde yer alan Kars ili; tarihi,stratejik vejeopolitik konumu nedeniyle tarih boyunca çok önemli olmuştur. Bu önemi nedeniyle birçok medeniyete ve dini inanca ev sahipliği yapmış olan Kars, çağlar boyunca kendisine sahip olma mücadelesi veren milletlerin hedefinde yer almıştır. Jeopolitik konumunun yanı sıra, seyyahların ve maceraperestlerin de özel önem atfettiği Kars şehrimizde birçok tarihi ve kültürel miras bulunmaktadır. Ayrıca gastronomi açısından da oldukça zengin olan Kars, kış turizmi ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Kars’a yolunuz düşünce kalabileceğiniz Kars otelleri, yoğunluklu olarak Kars şehir merkezinde ve Sarıkamış’ta yer alıyor. Kars’ta mutlaka görmeniz gereken yerlere şöyle bir göz atalım.

Sarıkamış Kayak Merkezi: Sarıkamış denince akla ilk olarak Sarıkamış şehitlerimiz geliyor. Manevi havası yüksek olan bu bölge, yüksek miktarda kar yağışı aldığı için yılın büyük bir bölümünde kış turizmine de ev sahipliği yapıyor. İrili ufaklı birçok otelin bulunduğu Sarıkamış kayak merkezinde bulunan Kars otel fiyatlarıda değişkenlik gösteriyor. Bir gecelik konaklama fiyatları 180 TL’den başlıyor. Sunulan hizmetlere ve otelin konumuna göre 1900 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca konaklamanın yapılacağı tarihlere göre de fiyatlar değişebiliyor. En net fiyat bilgisini otellerden öğrenebilirsiniz.

 

Ani Harabeleri/Ani Şehri

Kars şehir merkezindenkarayolu ile ulaşabileceğiniz Ani Antik Kenti, İslamiyet ve Hristiyanlık dinlerinden izleri barındırıyor. Bu antik şehrin tarihi M.Ö 3000 yılına dayanıyor. En ihtişamlı günlerini ise orta çağda yaşamış olan Ani Harabeleri, dışını Ani surlarının çevrelediği birçok kültürel eser ve yeraltı şehrinden oluşuyor. Ani şehrinin bugünlere gelirken ayakta kalan en kıymetli eserlerinden birisi, “Katedral” adıyla bilinen Meryem Ana Kilisesidir. Sultan Alparslan tarafından bu şehir fethedilince, kilise cami haline getirilmiş ve “Fethiye Camii” adı verilmiştir.

Kars şehir merkezinde konaklama yapabileceğiniz Kars otelleri, Ani’ye ortalama 40 kilometre uzaklıkta konumlanmışlardır. Güzel bir sabah kahvaltısının ardından Ani Harabelerini ziyaret edebilir, eşsiz tarihi yapıları inceleyebilirsiniz. Türkiye ile Ermenistan’ı birbirinden ayıran Arpaçay Nehri üzerinde, bir sütunu Türkiye toprakları üzerinde, bir sütunu ise Ermenistan toprakları üzerinde İpekyolu Köprüsü yer almaktadır. Bu köprü, sınır ihlallerini engellemek amacıyla yıkılmış. Yalnızca sütunları ayakta kalan bu köprü, tarih severler için çok şey ifade etmektedir.Şehirde yer alan Ebu'lMenûçihr Camii, 1072 yapım yılı ile Anadolu’da inşa edilen ilk İslam eseri olma özelliğine sahip. Antik kentte yer alan Selçuklu Sarayı, günümüze en sağlam şekilde ulaşmayı başarmış tarihi eserdir. Ani harabeleri, UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesinde yer almaktadır.

Kars Kalesi

12. Yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilen bu eser, Emir Timur tarafından yerle bir edilmişti. 16. Yüzyılda Sultan 3. Murad’ın emriyle tekrardan inşa ettirilen Kars Kalesi, yaklaşık bin yıldır sayısız savaşa ve yıkıma tanıklık etmiştir. Her bütçeye hitap eden Kars otel fiyatları ile Kars’ta rahatlıkla konaklayabilir, sayısız kültürel mirası ziyaret edebilirsiniz.

Mazlum Ağa Hamamı

17. Yüzyılda yaptırılan bu tarihi hamam, uzun yıllar boyunca yerli ve yabancı turistleri ağırladı. Türk hamam ve yunak geleneğinin sayısız örneklerinden biri olan Mazlum Ağa Hamamı, yıllara yenik düştü ve şu anda aktif olarak kullanılamıyor. Restorasyon çalışmalarına başlanan bu hamamda yıkanamasanız da gidip görebilir, duvarlarında tarihin kokusunu soluyabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı

Kars otelleri, konaklama yapan müşterileri için bir konaklamadan çok daha fazlasını vadediyor. Kars’a gittiğiniz zaman görebileceğiniz, gezebileceğiniz tarihi ve turistik mekanlar herkesin ilgisini çekiyor. Kars şehir merkezinde bulunan Beylerbeyi Sarayı, Kars il merkezinde bulunuyor. 16. Yüzyılda Lala Mustafa Paşa tarafından Kars Kalesi’nin eteklerine yaptırılan bu eser, Osmanlı-Rus harbinde büyük zarar görmüş.

Klasik dönem Osmanlı mimarisinin tüm ihtişamını üzerinde barındıran saray, Kars’ın en büyük zenginliklerinden birisi. Restorasyon çalışmalarına 2017 yılında başlanılan bu tarihi eseri uzaktan da olsa mutlaka görmelisiniz. Kars il merkezine ister turistik amaçlı isterseniz de iş için gittiğinizde konaklama seçenekleriniz oldukça geniş. Bir gecelik Kars otel fiyatlarıtek yetişkin için 85 TL ile 825 TL arasında değişiyor. Otelin konumu ve yıldız sayısı gibi etkenler, fiyat belirlemede kriter olarak kullanılıyor. Ortalama 300 TL fiyat ile gecelik konaklama yapabilirsiniz. Ancak konaklama fiyatları tarihe göre değişiklik gösteriyor.