Azerbaycan ordusu 27 Eylül 2020 tarihinde ilan edilen seferberliğin ardından haklı bir mücadeleye girişerek senelerdir Ermenistan'ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ topraklarını geri almak için harekat başlattı. Türkiye, savaşın en başından beri kardeş ülke Azerbaycan'ın yanında saf tuttu. 44 gün boyunca süren çatışmalarda Ermenistan ordusuna büyük zayiat verildi.

Azerbaycan ordusu, başarılı harekatlar sonucunda pek çok kent merkezini, köyü ve yerleşim yerini kurtarmayı başarınca Ermenistan tarafı teslim olmaktan başka çaresi olmadığını anladı ve Rusya ve Azerbaycan ile olan ortak bildiriye imza atarak Dağlık Karabağ bölgesini Azerbaycan'a teslim edeceğini kabul etti.

ERMENİLER AĞDAM'I TAMAMEN TERK ETTİ

20 Kasım 2020 tarihinden itibaren Ermenistan askerleri ve bölgede yaşayan Ermeni nüfusu topraklardan çıktı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre; Rusya'nın arabuluculuğu ile yapılan ateşkes anlaşması gereğince Azerbaycan ordusunun adam topraklarına giriş yaptığı belirtildi.

Ermenistan, Ağdam topraklarını 1993 yılında işgal etmişti. Bu bağlamda Ağdam şehri 27 yıl sonra, gerçek sahipleri olan Azerbaycan halkına teslim edildi.

BÖLGEYE TÜRK VE AZERBAYCAN BAYRAKLARIYLA GİRDİLER

Ermeniler tarafından işgal döneminde yakıp yıkılan Ağdam şehrine giriş yapıldığı belirtildi. Ağdam'a giriş yapan Azerbaycan ordusu, tanklara Azerbaycan bayrakları ile beraber Türk bayraklarını da asarak şehre giriş yaptı. Bu bölge, işgal süresince Azerbaycan ve Ermenistan güçleri arasında tampon bölge olarak kayıtlara geçti. Ağdam şehir merkezi ve şehrin yüzden fazla köyünde daha önceden 143 bin Azerbaycan vatandaşı yaşıyordu.