Cumhurbaşkanı kararı bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları yeniden açıldı. 30 Haziran 2020 tarihinden önce başvuru yapamayanlar, artık Kısa Çalışma Ödeneği için başvuru yapabilecekler.

Cumhurbaşkanı kararının yayımlandığı Resmi Gazete'de, yeni tip koronavirüs sebebi ile dışsal etkilerin sebep olduğu dönemsel durumlar kapsamında bulunan zorlayıcı sebepler gerekçesi ile, kısa çalışma başvurusu yapmak için belirlenen sürenin uzatılmasına karar verildiğini duyuruldu. Söz konusu karar, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun, ek 2'inci ve geçicisi süreli 23'üncü maddelerinin gereğince alındı.

30 HAZİRAN TARİHİNDE BAŞVURU YAPAMAYANLAR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kararın ardından konunun detaylarıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Selçuk, başvuru sürecinin 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren başlayacağını belirterek, 30 Haziran öncesinde başvuru yapamayan iş yerlerinin de bu kapsama girdiğini ve başvuru yapabileceğini söyledi. Bakan Selçuk, iş yerlerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları halinde, 1 Aralık 2020 sonrasındaki dönem için, 3 aylık süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanabileceklerini duyurdu.

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN KİMLER FAYDALANACAK?

Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurmak isteyen iş yerleri, önceki uygulamadan yararlanamayan işçilerini bildirerek başvuruda bulunabilecek. Daha önce başvuru yapan iş yerlerinin, ödenekten faydalanan işçileri için tekrardan başvuru yapmasına gerek olayacak ve iş yerleri, Kısa Çalışma Ödeneği'nden uzatma kapsamınca yararlanacak. Kısa çalışma ödeneği şeklinde ödenen sürelerin, işçilere ait işsizlik ödeneklerinden de mahsup edilmeyeceği anımsatıldı.

Kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılır?

Başvurular yalnızca E-devlet üzerinden gerçekleşecek. Başvurular, 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılacak. Bunlar dışında herhangi bir tarihte, herhangi bir başka yol (e-posta/posta) kullanılarak başvuru yapılmayacak. Kısa çalışma ödeneği başvuruları için tarih 1 Aralık 2020 olarak belirlendi.