Karabiber baharatı ağaçta yetişen bir ürün olup bitkinin tohumu niteliğindedir. Bu bitkinin tarihine baktığımızda Hindistan kökenli olduğunu görürüz. Dünya genelinde en çok kullanılan bir baharat olup genel olarak kullanım amacı yemeklere lezzet ve aroma vermesidir. Ancak sağlık açısından baktığımızda karabiberin bir çok faydası olduğunu görüyoruz.  Hava sıcaklarının düşmesiyle birlikte vücudumuzun savunma sistemi zayıflıyor ve hastalıklar da artıyor.

Mevsim geçişlerinde değişen ısıya özellikle çocuklar, yaşlılar, astım gibi kronik akciğer hastalıkları olanlar daha duyarlı. Karabiber, tarçın, zencefil ve karanfil gibi baharatlar soğuk havalarda hem hastalıklardan koruyor hem de vücudumuzu sıcak tutmayı sağlıyor. Uzman Dr. Fevzi Özgönül karabiber çayının antioksidan ve serbest radikalleri azalttığını, soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarında da rahatlama sağladığını söyledi.

Dr. Fevzi Özgönül, “Bunların yanında karabiber çayı, menstrüasyon sırasında ağrıyı hafifletir, sindirim, iştah, gaz, ishal gibi sindirim sistemi problemlerini iyileştirmek için iyi bir yardımcıdır. Karaciğer ve tükürük üretiminden safra asidi salgısını arttırır. Biber, midede hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır” dedi.

KARABİBER ÇAYININ FAYDALARI:

-Karabiber çayı antioksidan ve serbest radikalleri azaltıyor.

-Soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarında da rahatlama sağlıyor.

-Karabiber çayı, menstrüasyon sırasında ağrıyı hafifletiyor.

-Sindirim, iştah, gaz, ishal gibi sindirim sistemi problemlerini iyileştirmek için iyi bir yardımcıdır.

-Karaciğer ve tükürük üretiminden safra asidi salgısını arttırıyor. Biber, midede hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırıyor.

KARABİBER ÇAYI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

6 adet tane karabiber
2 adet karanfil
1 diş sarımsak
1 çubuk tarçın
1 çay kaşığı taze zencefil rendesi veya 1/2 çay kaşığı toz zencefil
dilerseniz 1/2 çay kaşığı bal
2-3 damla limon suyu

Hepsini bir demliğe koyup 20 dakika kaynar su ile demledikten sonra içebilirsiniz.