İsrail'de kara harekatından önce Gazze Şeridi'ne ve özellikle de kuzey kesimine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırarak sürdürmenin gerektiği savunuluyor.

Aşırı sağcı Likud Partisi'nden Eğitim Bakanı Yoav Kisch, KAN'a yaptığı açıklamalarda, Gazze Şeridi'nin içinde kara harekatına acele edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kisch, "Gazze Şeridi'ni havadan vurmaya devam etmeliyiz. İsrail'in uluslararası desteği de var." diye konuştu.

İsrail ordusunun, kara harekatı yapması halinde Gazze Şeridi'nde Filistinli silahlı grupların ciddi direnişiyle karşılaşmaktan korktuğu belirtiliyor.

Yedioth Ahronoth gazetesi yazarı, analist Avi Issacharoff, İsrail için kara harekatı dışında seçenek olmadığını savunarak, "İsrail hükümetinin önünde kara operasyonundan başka bir seçenek yok ancak o da kolay olmayacaktır. Orada İsrail ordusu ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanacak" dedi.

İsrail devlet televizyonu KAN'dan yer alan haberde de İsrail ordusundaki özel birliklerin, Gazze Şeridi'ne kara harekatına hazırlık için birkaç günden beri tünellere baskın yapma eğitimi aldıkları bilgisi paylaşıldı.

Gazze Şeridi'nde Hamas'ın inşa ettiği tünel ağına dikkati çekilen haberde, "İsrail askerleri, tünellerde Hamas unsurlarının olduğu yerleri bulmak için gelişmiş teknolojik araçlarıyla eğitim alıyor. Eğitim aynı zamanda, Gazze'deki tünellerin yerlerini bulup yıkmayı kapsıyor" denildi.

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün sergileyeceği duruşla, Lübnan ve Suriye'den yeni cepheler açabileceği ihtimalinin de İsrail'in Gazze'ye kara harekatını başlatma kararını etkilediği değerlendiriliyor.

İsrailli analist Yedid, Tel Aviv yönetiminin kuzeyden açılabilecek yeni cepheye önem verdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Hizbullah, şu ana kadar Filistinlilere desteğini sınır bölgelerine attığı bazı roketlerle göstermeye çalıştı. İsrail'deki tahminlere göre Hizbullah savaşa bilfiil katılmak istemiyor, İsrail de öyle. Ancak Gazze Şeridi'nde kara operasyonun başlamasıyla kimin ne tepki vereceği tahmin edilemez."

Tüm ihtimallerin mümkün olabileceğine dikkati çeken Yedid, "İsrail aynı şekilde Suriye'den de bir cephenin açılabileceğini göz önünde bulunduruyor. Nitekim İran, İsrail'in Lübnan'a büyük bir saldırı başlatmaması için Hizbullah'ı doğrudan savaşa dahil etmek istemiyor olabilir. Dolayısıyla İsrail'e Suriye'den bir darbe indirme girişiminde bulunabilir" ifadelerini kullandı.