İlk olarak Hindistan'da görülen ve yavaş yavaş komşu ülkelerinde de yayılmaya başlayan kara mantar sebebiyle can kayıbı artıyor. Bangladeş'ten sonra son olarak Irak'ta da kara mantar enfeksiyonundan ilk ölüm vakası kaydedildi.

Koronavirüs salgınının pençesinde olan ve günde ortalama 150 bin yeni vaka sayısı belirten Hindistan'da kara mantar kabusu yaşanıyor. Ülkede 200'den çok şahsın ölümüne sebep olan kara mantar enfeksiyonu, diğer ülkelerde de kendisini göstermeye başladı.

KARA MANTAR NEDİR? SİYAH MANTAR BELİRTİLERİ

Kara mantar, beyni, sinüsleri ve akciğerleri etkiliyor. Kanser hastaları veya Covid-19'a yakalanmış kişilerde tehlikeli olabilen kara mantar, daha çok bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış olan kişilerde etkili oluyor.

Kara mantarın belirtileri arasında yüzde şişlik oluşması ve siyah lezyonlar yer alıyor. Bazı kaynaklarda ise göz kararması veya renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısının da belirti olabileceği söyleniyor.

Erken teşhisin oldukça önemli olduğusiyah mantarda tanı konduktan hemen sonra hastanede tedaviye başlanmalıdır. Öncelikle altta yatan hastalığın kontrol altına alınması önemlidir. Cerrahi operasyonla hastalıktan kurtulma ihtimali yüksektir.