Türkiye’ye yönelik rezervasyonlarda ciddi artış var. Rusya ve Almanya'nın da yasakları kaldırmasıyla beraber milyonlarca yabancı turistin ülkeye giriş yapması hedefi korunuyor.

Yaz sezonunun gelmesiyle, Türkiye turizmde hazırlıklarını tamamladı. Pandeminin tesiri altında açılacak olan turizm sektörü, bu sezon havalimanlarından, tesislere kadar bir dizi tedbirli hizmet verecek. Kapasitelerin azaltılmasından otellerde PCR testi yapılmasına, açık büfe iptalinden SPA’ların kapatılmasına değin geniş kapsamlı tedbirler alınacak. Geçen sene devreye konulan güvenilir turizm sertifikasının da çalışmaları genişletildi. Sertifikasyon kapsamında 136 olan ölçüt sayısı 171’e çıkartıldı. 2020 senesinde 50 yatak ve üzerindeki konaklama tesislerine mecburi tutulan sertifika, 30 oda ve üzerindekilere mecburi duruma getirildi. 30 odanın altındaki tesisler ise programa gönüllü olarak başvurabiliyor. Neredeyse 10 bin tesis, sertifikasyon programına dâhil edildi. Şu ana kadar turizm sektörünün 3’te 2’si de aşılandı. Haziran sonucunda aşılanmanın tamamlanması planlanıyor.

AŞI BELGESİ

Türkiye, Avrupa’daki uygulamaların burada geçerli olması amacıyla de çalışmalar yürütüyor. Rusya ve Almanya’dan Türkiye’ye seyahatlerde test istenip istenmeyeceği önümüzdeki birkaç gün içersinde netleşecek. Aynı zamanda AB’nin ülkelere girişte kullanacağı aşı belgesinin, Türkiye’de de devreye girmesi amacıyla müracaat yapıldı. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve alakalı diğer bakanlıklar, Türkiye’nin turizm pazarını meydana getiren ülkeler ile yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. Rusya ve Almanya’ya ziyaretlerde bulunan Ersoy, Türkiye’nin turizm hizmetlerini anlattı. Görüşmelerde, Türkiye’nin vaka sayılarında mühim bir düşüş kaydettiğine dikkat çekildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, aşılama oranlarını ve vaka sayılarını paylaşıyor. Antalya, İzmir, Muğla gibi destinasyonlarındaki vakaların durumu detaylı olarak aktarılıyor.

RUS-ALMAN UMUDU

Rusya, Türkiye ile uçuşları 1 Haziran’a kadar durdurmuştu. Ersoy, Rusya’dan Türkiye’ye uçuşların tekrardan başlaması konusunu da Rus muhataplarıyla değerlendirmişti. Rusya’nın haziranda Türkiye’ye kurul göndererek, detayları yerinde görmeleri bekleniyor. Heyetin net geliş tarihi önümüzdeki zamanlarda belli olacak. Almanya’nın da birkaç gün içersinde güncelleme yapması ve Türkiye’ye seyahat sınırlamasını kaldırılması bekleniyor.