Kesintisiz ‘tam kapanma’ sürecine giren Türkiye’de kısıtlamaları ‘tatil’ gibi algılayanlar, kaygıya sebep oldu. Uzmanlardan ikaz gecikmedi...

Türkiye, ‘tam kapanma’ sürecine girdi. 17 Mayıs’a kadar kesintisiz sürecek tam kapanma dün akşam 19.00’da başladı. Fakat kapanma evvel hem yollarda hem de market ve pazarlarda yoğunluk yaşandı. Ramazan Bayramı’nı da içine alan kapanmaya saatler kala, ev gereksinimlerini karşılamak isteyen vatandaşlar ise market, kuruyemiş, tatlıcılara akın etti. Vatandaşlar sosyal mesafe kurallarını unuttu, market ve pazarlarda yoğunluk yaşandı. Banka şubelerinin önünde de kuyruklar uluştu.

İZİN KUYRUKLARI KORKUTTU

Tam kapanma önce, “seyahat izin belgesi” isteyen çok sayıda vatandaş da kaymakamlıklara müracat etti. İstanbul Üsküdar Kaymakamlığı önünde sabah erken saatlerden itibaren uzun kuyruklar meydana getiren vatandaşların maske ve sosyal mesafe kuralına dikkat etmedikleri gözlendi. Kaymakamlık görevlileri ve polis ekipleri, vatandaşları sık sık uyarmak mecburiyetinde kaldı. Tüm şehirlerde de benzer görüntüler yaşandı.

 

YOLLAR VE OTOGARLAR DOLDU

Kapanmayı “tatil” gibi algılayanlar da yolları doldurdu. 18 günlük süreci memleketlerinde ve tatil yörelerinde geçirmek isteyenler yolları kapattı. İstanbul’da, son günde şehir dışına çıkmak isteyenler, otogar ve havalimanlarında yoğunluğa sebep oldu. 15 Temmuz Demokrasi Otogarı, son zamanlardaki en haraketli günlerinden birini yaşadı. Otogar girişinde uzun vasıta kuyrukları oluştu. Yaşanan talep artışı sebebiyle çok sayıda firma, ek seferler düzenledi. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda da sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı.

TATİL OLARAK ALGILANMASIN

Oysa uzmanlar bu kapanmanın “tatil” olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek olduğumuz yerde kalmamız gerektiği ikazları yapıyor. Vaka sayılarını 5 binin altına düşürmek için yapılan tam kapanma sürecinin başarıya ulaşabilmesi amacıyla hepimize görevler düşüyor. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal da “kapanma göçü”nün çok tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

BU ÇOK TEHLİKELİ BİR DURUM

Ahmet İnal, 17 günlük tam kapanma evvel bilhassa büyükşehirlerden tatil beldelerine ve köylere yoğun bir göç başladığını ifade ederek şunları anlattı: “Bu çok tehlikeli bir durum; her bireyin mümkün mertebe olduğu yerde kalıp, bu hareketlenmeyi yapmadan kapanmaya girmemiz lazım ki 17 gün sonra bu vaka sayıları düşsün, gerçekte amaç bu. Maalesef toplum olarak biz bunu sanırım hatalı anladık. 17 gün süre içerisinde ‘bir yere, tatil beldesine ya da köyümüze gidelim’ deniyor; bu çok riskli bir durum.”

DİĞER İLLERE YAYILACAK

“Şu anda bu hareketlenmeyle birlikte büyükşehirlerdeki vakaların diğer illere yayılmasını göreceğiz. Belki de bu 17 gün sonunda vaka sayılarını istediğimiz kadar da düşüremeyebiliriz. Maalesef bunu tahmin etmek zor değil. O yüzden insanlarımızın olduğu yerde kapanmayı geçirmesinde yarar var. Maalesef bunu gerçekleştirmek mecburiyetindeyız. Başka şansımız yok. Çünkü vaka sayılarımız çok yüksek. Bu vakaları düşürmenin diğer yolu yok. Vaka sayılarını düşürmek amacıyla kapanıp, evde kalabilmek gerekiyor.”