Dünya üzerinde kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok ölüme yol açan hastalık olan kanserin, insan hayatı boyunca hiç ortaya çıkmama ihtimali, sağlıklı bir yaşam ile ancak mümkün olabilmektedir. Geçtiğimiz yıl içerisinde kayıt altına alınan verilerde 18 milyonu aşkını kişide kanser tanısı konulmuştur.

Tanısı konulan bu hastalardan 9,5 milyonu şuan aramızda değil. Kanserde genler yüzde 5 ile 10 arasında insanları etkilerken, kanser yüzde 90 oranında çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Yüzde 90’lık oranın yüzde 30’u ise tamamen gün içerisinde tükettiğimiz besinler ile alakalıdır.
Sağlık besinler tüketmek ve günlük 30 dakikalık tempolu yürüyüşler ile kanser riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Kanser riskini azaltan besinler ise şu şekildedir;

Farklı Meyve ve Sebzeler
Tahıl ve Kuru Baklagiller
Balık Çeşitleri
Kırmızı Et Tüketimi
Şeker İçeren Ürünler
Doymamış Yağ Asitleri

Farklı Meyve ve Sebzeler

Farklı insan gruplarından alınan veriler neticesinde, gün içinde yeterli miktarlarda meyve ve sebze tüketimi yapan kişilerde, tüketmeyenlere göre %10 gibi bir miktarda daha az kanser riski taşıdığı belirlenmiştir. Tükettiğiniz sebze ve meyvelerin farklı renklerde olmasına dikkat edin çünkü, farklı renkte besinler aynı oranda çeşitli antidoksan çeşitliliği demektir.
Meyvelerin posasının olması, sindirim sistemi ile ilgili kanser riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir.
Mevsiminde olan sebzelerden günlük birkaç kase tüketmeyi alışkanlık haline dönüştürebilirsiniz.

Tahıl ve Kuru baklagiller

Son yıllarda insanlar diyet amaçlı tek tip beslenmeye yöneliminin artması, iyi bir beslenmeyi arkasında bırakmasına sebep olmaktadır. Sağlık bir şekilde beslenmek, bütün besinlerden yeterli miktarda almak demektir. Diyetler yüzünden tüketilmeyen besin olan karbonhidratlara da insan vücudunun gereksinimleri vardır. Burada önemli olan kaliteli denilen besinlerin yeteri kadar tüketilmesidir. B1 vitamini kaynağı olan tahıllar ve kuru baklagilleri tüketmeye çalışın.
Günlük olarak tam buğday ekmek, haftalık 2 gün mercimek, kuru fasulye, nohut gibi besinler ile, depresyona karşı bağışıklık yapan besinler, kanser riskini azaltmaktadır.

Balık Çeşitleri

Omega 3 yağ asitleri içeren balıklar, kanserin ortaya çıkma riskini de azaltmaktadır. Bu koruyucu özellikten vücudun yararlanması için haftalık olarak, 2-3 kez kızartılmadan balık tüketimi önerilir.

Kırmızı Et Tüketimi
Olması gerekenden daha fazla kırmızı et tüketimi mide ile kolon kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı kırmızı etin tüketimi haftalık 2 günü (toplam maksimum 350 gram) aşmamalıdır. Ayrıca etin pişme aşamasına da dikkat etmek gereklidir. Kızartılma ve kavrulma yerine fırında veya haşlanma şeklinde tüketilmesi önerilir.

Şeker İçeren Ürünler

Rafine olarak evlerimize giren şekerin olması gerekenden fazla miktarda tüketilmesi, alınan enerji miktarını ve insülin miktarının seviyesini yükseltmektedir. Bu durum yağ dokusunun kalınlaşmasını ve kanser riskini ortaya çıkarmaktadır.
Vücuda alınan şekerden dolayı oluşabilecek kanser riskini ortadan kaldırmak adına, günlük olarak tüketilen şeker miktarı, yine aynı şekilde alınan toplam enerjinin %5’ini geçmemelidir.

Doymamış Yağ Asitleri

Soya, kanola yağı, keten tohumu, fındık ve ceviz gibi yağ içeren ürünler, kansere karşı oldukça etkili yağ asitlerini içerir. Bu nedenle beslenmenizde bu ürünleri tüketmeyi de ihmal etmeyin.

Bir önceki yazımız olan Graviola(tarçın elması) Kanseri Yeniyor başlıklı makalemizde graviola, graviola bitkisi ve graviola fruit hakkında bilgiler verilmektedir.