Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul'un ormansızlaşma ve büyük nüfus sorunlarına vurgu yaparak şehri bekleyen su kıtlığı ihtimali için derhal günde 2 saati aşmamak kaydı ile sembolik su kesintilerinin yapılmasının şart olduğuna dikkat çekti.

1.5 DERECELİK ARTIŞ BUGÜNKÜ SORUNLARIN KAYNAĞI

1911 yılından bu yana Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan ölçümler doğrultusunda, İstanbul'daki ortalama hava sıcaklığının 1.5 derece oranında artış kaydettiğini ve bu artışın bugün yaşanan iklimden kaynaklı bütün problemlerin temel taşını oluşturduğunu söyledi.

BU DURUMDA EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MÜMKÜN DEĞİL

İstanbul'daki bu artışın uluslararası kurumlar tarafından yapılan ölçümlere göre Avrupa ve dünya ülkelerine paralel olduğunu açıklayan Adil Tek, bu konunun Sanayi ve tarımda, Hatta akla gelebilecek her türlü alanda büyük bir sorun teşkil ettiğini beyan etti. Tek, bu şartlar altında ekonomik sürdürülebilirliğin mümkünatı olmadığına dikkat çekti.

Sembolik su kesintileri yapılması şart

Vatandaşların halen su kıtlığı ve kuraklığın bilincinde olmadığını açıklayan Tek, Türkiye'de çok fazla deprem olmasının karşılık vatandaşlar daki deprem bilincinin ancak 1999 yılından sonra oluştuğuna dikkat çekti. Vatandaşların başlarına gelmediği müddetçe asma gerçek anlamda farkındalık sahibi olmadıklarını kaydeden Tek, İstanbul'daki vatandaşları bekleyen su kıtlığı tehlikesi ile ilgili de; günde 2 saati aşmamak kaydıyla sembolik olarak su kesintilerini yapılmasının şart olduğunu duyurdu.

Yağışlar, yağması gereken zaman içinde yağmıyor

İstanbul'daki 109 yıllık kapsamlı veriler incelendiği zaman yıllık bazda ortalama yağışlarda 140 kilogramlık artış olduğunu söyleyen Tek, ortalama oranda yağışların arttığını fakat kuraklığın 1911 yılından bu yana meydana gelen 1.5'lik artıştan kaynaklı olduğunu belirtti. Tek, Bu sebeple yağmurları nasıl yağması gereken zaman içinde yağmadığını anlattı.