Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 10-11 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşen AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonuçlarına yönelik olarak birtakım değerlendirmelerde bulundu.

Kalın'ın açıklamaları şu şekilde:

Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki pozitif gündemin halen masada yer aldığına ilişkin vurgu yapmak, önem taşımaktadır. AB liderleri, bu süreçten sonra Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin stratejik önemini anlayıp ilişkileri kapamaya yönelik bir girişime müsaade etmemelidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediği gibi, 'Türkiye, Avrupa Birliği üyeliğini stratejik bir öncelik olarak görmeyi sürdürecektir.' Bu süreç sonrasında iki tarafın da pozitif gündeme odaklanması bütün tarafların çıkarınadır.

'KAYNAKLARIN ADİL PAYLAŞILMASINA OLUMLU BAKIYORUZ'

GKRY'nin dayatmasıyla AB, Kıbrıs Türklerine karşı sergilediği haksız tutumundan vazgeçmeli.  Kıbrıs sorunu için kalıcı ve adil bir çözüm üretmek realitelerin göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Türkiye Kıbrıs'taki meşru haklarını korumak için gereken her türlü mücadeleyi sürdürecek ve sorunların çözümü hususunda yapıcı olarak rol almayı sürdürecektir. Türkiye, Doğu Akdeniz'de bulunan enerji kaynaklarının adil olarak paylaşılması için her türlü girişime olumlu yönden bakmaktadır.

'YUNANİSTAN İLE KOŞULSUZ BİR ŞEKİLDE GÖRÜŞME YAPMAYA HAZIRIZ'

Pek çok kez söylediğimiz gibi Türkiye, Yunanistan'la koşulsuz bir şekilde istikşafi görüşme yapmaya hazırdır. Karşılıklı güven ve saygıya dayalı bir diyalog kapsamında sorunları çözmek, gerçek ortaklığı geliştirmek ve ilişkilere yepyeni bir ivme kazandırmak hususunda, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye ortak gündemle hareket etmeli. Göç Anlaşması, vize serbestiyeti ve  Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi konularda iş birliği gündemine ağırlık verilmelidir. Bölgedeki meydan okuma ve krizler sadece işbirliği ve dayanışma yöntemi ile çözülür.