Avrupa Birliği'nin (AB) bugün düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi'nde, Türkiye hakkında yaptırım uygulanmasına ilişkin düşüncesinin büyük hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AB üyesi ülkelerin liderlerine böyle bir düşünceden kaçınmalarına ilişkin çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Washington DC Merkezli düşünce kuruluşu German Marshall Fund tarafından internet üzerinden düzenlenen "Türkiye'nin Dış Politikası" başlıklı panele katılım gösterdi.

YAPTIRIM VE TEHDİT DİLİ HİÇBİR ZAMAN İŞE YARAMADI

AB'nin yaptırım kararıyla ilgili Kalın'ın açıklamaları şu şekilde;

AB Liderler Zirvesi'nin Türkiye hakkında hazırladığı taslak açıklamasını okudum. Türkiye'ye karşı bir yaptırım uygulanmasının düşünüldüğünü görmek büyük hayal kırıklığıydı. Umuyorum ki AB ile ve Avrupalı liderler bunu yapmaktan kaçınır. Türkiye'ye karşı tehdit ve yaptırım dili hiçbir zaman işe yaramadı.

POZİTİF BİR AJANDA SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ

Bu tarz yaptırım ve tehdit dili her zaman ters teper. Bizler pozitif bir ajanda sahibi olmak istiyoruz. Avrupa Birliği ile yepyeni bir sayfa açıp üyelik sürecinde ilerlemek istiyoruz. Türkiye'nin geniş jeostratejik ve jeopolitik ajandası, AB ülkelerinin kişisel sığ ajandalarının bir parçası haline gelmemelidir.

AB ilişkilerinde belirleyici rol oynamamalıdır

Evet belirli konularda bazı ülkelerle farklılıklarımız var. Fakat bu farklılıkların Avrupa Birliği ile olan ilişkimizin parametrelerinde belirleyici rol oynamasına müsaade etmemeliyiz.

KIBRIS YÖNETİMİ, TÜRKİYE'NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ KABUL ETMİYOR

Türkiye uzun zamandır Kıbrıs konusunda çözüm önerileri sunuyor, fakat Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, bu çözümleri kabul etmiyor. Türkiye buna rağmen sabırlı davranıyor. Türkiye hatırlanacağı üzere Birleşmiş Milletler öncülüğündeki müzakerelere ve 2017 yılındaki Crans Montana'ya katılmıştı.