Pancar, büyük bir kök sebzedir. Bu bitkiler botanik olarak ilişkili olmasa da şalgam ve turplara benzer. Birkaç çeşit pancar vardır, ancak mutfak kullanımında en yaygın olanı kırmızısıdır.

Akdeniz'e özgü olan pancarın yetiştirilmesi kolaydır ve tüm dünyada yetiştirilmektedir. Pancarın kökünden yaprağına kadar tüm kısımları yenilebilir. Pancar ayrıca doğal bir boya olarak meyve suları gibi ürünlerin yapımında kullanılır.

Pancarlar lif, folik asit, manganez, magnezyum, demir, potasyum, malik, sitrik, tartarik, oksalik gibi organik asitler ve C ve B6 vitaminleri açısından zengindir. Bu sebze, sağlıklı hücreleri serbest radikal saldırılarından koruyan birçok antioksidan içerir.

Pancarın 5 önemli faydası

İşte pancarın kanıtlanmış 5 önemli faydası.

1- Tansiyonu düşürür

Pancar, vücutta nitrik okside dönüştürülen diyet nitratları içerir. Damarları gevşetir ve genişletir, tansiyonu düşürür ve kalp ve damar hastalıkları geliştirme riskini azaltır. Günde 250 ml pancar suyu içmenin hipertansiyonlu hastalarda tansiyon seviyelerini düşürmek için yeterli olduğu bilinmektedir. Pancar tüketimi ayrıca kalp krizi riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

2- Beyin fonksiyonunu iyileştirir

Pancardaki nitratlar, kan akışını artırarak beyin fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur. 2 hafta boyunca günde 250 ml pancar suyu tüketenlerin bilişsel test sırasında kontrol grubuna kıyasla yüzde 4 daha hızlı yanıt verdiği bulunmuştur.

3- Bağırsak sağlığını iyileştirir

Pancardaki lif ve yüksek miktarda su, sindirim sistemine yardımcı olur ve kabızlık dahil olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarını önler. Diyet lifi ve düşük kalori içeriği ile pancarlar kilo kaybı için dengeli diyetlere dahil edilebilirler. İçeriğindeki lif yiyecekleri sindirmeyi kolaylaştırırken aynı zamanda açlığa neden olan hormonların üretimini de azaltır.

4- İltihapla savaşır

Pancar, hücreleri serbest radikallerden koruyan zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ana rol, bileşimindeki betain tarafından oynanır. İlerleyici karaciğer hasarını önlediği ve hafiflettiği, bağırsak bütünlüğünü ve yağ dokusu fonksiyonunu koruduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalar, 28 gün boyunca pancar suyu alımının DNA hasarını azalttığını göstermiştir. Ayrıca pancarın osteoartritli hastalarda iltihabı ve ağrıyı azalttığı da bilinmektedir.

5- Dayanıklılığı artırır

Araştırmalar, pancar suyu içmenin dayanıklılığı artırdığını ve spor performansını geliştirdiğini gösteriyor. Nitratların bunda önemli bir rol oynadığı biliniyor. Plasebo kontrollü deneylerden biri, düzenli olarak pancar suyu içen erkeklerin, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, sabit bir bisiklette performanslarını artırabildiğini göstermiştir. Diğer denemelerde, pancar suyu takviyesinin ekstremitelere kan akışını artırdığı görülmüştür.