Çevikel, aynı zamanda Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (DOSABSİAD) ilk kadın başkanı olarak, kadınların iş hayatına katılımının sürdürülebilir büyüme ve toplumsal dönüşüm için kilit bir nokta olduğunu belirtti. Çevikel’in iş dünyasındaki liderlik ve inovasyon çabaları, özellikle ekonomik kriz ve pandemi gibi zorlu dönemlerde fark yarattı.

İş Dünyasına Öğrencilik Yıllarında Adım Attı

Nilüfer Çevikel’in iş dünyasındaki yolculuğu, Bursa Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde eğitim gördüğü yıllarda başladı. Görükle’de kurduğu öğrenci yurtlarıyla profesyonel iş hayatına adım atan Çevikel, iş dünyasında kadın ağırlığının artması ve kalıplaşmış alışkanlıkları yıkmak için kararlılıkla çalışmalarını sürdürdü. Çevikel, tekstil sektöründe 70’ten fazla ülkeye ihracat yapan entegre üretim tesisinin hem kurucusu hem de yöneticisi olarak, sektörel sivil toplum kuruluşlarında erkek yöneticilerin hakim olduğu bir ortamda önemli pozisyonlara geldi. Başarılı çalışmaları ile iş dünyasında adından söz ettiren Çevikel, DOSABSİAD’ın ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı unvanını almayı başardı.

Zorlu Dönemlerde Liderlik ve İnovasyon

Çevikel’in iş dünyasındaki liderlik ve inovasyon çabaları, özellikle ekonomik durgunluk ve pandemi gibi zorlu dönemlerde ön plana çıktı. Ekonomik kriz döneminde yatırım ve ihracatı destekleyen projelere liderlik ederek pandemisürecinde işçi çıkarmama kararı alınmasına öncülük etti. Bu karar, tüm Türkiye’ye yayılarak etkili şekilde uygulandı. Çevikel, pandemi döneminde de işletmelerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak için DOSABSİAD bünyesinde bir dijital dönüşüm merkezi kurdu. Bu merkez, sanayicilerin dijitalleşme sürecinde ihtiyaç duydukları eğitim, danışmanlık ve destek hizmetlerini sunuyor.

Kadınların İş Hayatındaki Gücü ve Toplumsal Dönüşümdeki Rolü

DOSABSİAD’ın ilk kadın Başkanı olarak iş hayatındaki tüm kadınları temsilen büyük sorumluluk taşıdığını belirten Çevikel, Türkiye’de toplumsal yapının gelişimi için kadınların eğitim, çalışma hayatı ve siyasete katılımlarının büyük önem taşıdığını vurguladı. Çevikel, “Kadınların yaşadıkları toplumda söz sahibi olmaları için en etkili yol iş hayatına katılmalarıdır. Günümüzde değişime ayak uydurmak yetmiyor, dönüşümün bir parçası ve öncüsü olmak gerekiyor. Kadınların iş hayatındaki artan varlığı, inovasyonun güçlenmes ine ve iş dünyasında daha dinamik ve sürdürülebilir bir ortamın oluşturulmasına da katkıda bulunmakta. Bu nedenle, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması, inovasyonun teşvik edilmesi ve işletmelerin başarısını artırmak için kadın istihdamı önemli bir adımdır. Bu durum kadınların sadece kendi potansiyellerini gerçekleştirmekle kalmaz, aynı zamanda toplumun genel refahına da katkı sağlar.” ifadelerini kullandı.

“Kadın girişimcilerin artması önemli”

Çevikel, sürdürülebilir büyümenin kilit noktalarının başında yatırım ve istihdamın geldiğini ve bu kilidi açabilecek en önemli anahtarın da kadınlar olduğunu vurguladı. “Son yıllarda açıklanan veriler ile Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı ve istihdam oranları hakkında olumlu gelişmeler yaşandığını görmek gerçekten mutluluk verici. Diğer taraftan kadın girişimci sayımızın da giderek artması ülke ekonomisi adına çok değerli. Kadınların özellikle sanayideki varlığı, sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel olarak da önemli bir değişimi temsil ediyor. Bu doğrultuda destekleyici politikaların ve teşviklerin artırılmasının önemli bir rol oynadığını görmekteyiz. Fakat sadece teşvikler değil kamu kurumlarımızın ve iş dünyası kuruluşlarımızın açacağı akademiler, mesleki eğitim ve kadın istihdam programları, kadınların iş hayatlarında rolünü güçlendirerek daha fazla fırsat sunacaktır. Kadınlarımızın sadece özel günlerde değil her gün gündeme gelmesi için başta sanayiciler olarak hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Bizler bu doğrultuda DOSAB’da bulunan kadın çalışanların iş hayatına adım atmalarındaki engelleri aşmak adına bir kreş kurduk ve çocuklarının bakımı konusunda desteğe ihtiyaçı olan çalışan annelerimizin endişelerini ortadan kaldırmayı hedefledik.” dedi.